eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az offshore-paradicsomokban sincsenek biztonságban a csalók

Több mint hatezer jogsértésre derítettek fényt tavaly az adóhatóság pénzügyi nyomozói, a kár együttesen 110 milliárd forint – tudta meg a Magyar Idők. A gyanús ügyek közel felében költségvetési csalás miatt indult vizsgálat, a tapasztalatok szerint az élelmiszeriparban és a munkaerő-kölcsönzésben komoly problémák akadtak. Mivel a csalók egy része külföldön, esetleg offshore-paradicsomokban próbálja elrejteni a pénzt, a magyar hatóság tavaly 1500 alkalommal kérte a nemzetközi szervezetek segítségét - olvasható a lapban.

Az adóhatóság emberei több mint 6200 bűncselekmény miatt indítottak büntető­eljárást. Az esetek jelentős summáról, együttesen 110 milliárd forintról szóltak. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a legnagyobb kihívást 2016-ban is a közteherviseléssel kapcsolatos visszaélések leleplezése jelentette. Az ügyek együttesen százmilliárd forintos kárt okoztak az államkasszának - írja a lap.

A szóvivő a Magyar Időknek elmondta, a visszaélések továbbra sem korlátozódnak egy-egy termékre: a tettesek azt figyelik, mely árucikkek azok, amelyekkel adott időpontban a legnagyobb hasznot érhetik el. Így egyszerre akár több típusú termékkel is folytathatják illegális üzleteiket. Áfacsalásra leginkább azokat a cikkeket használják fel, amelyek ömlesztve szállíthatók, egyedi azonosításuk nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges. Sárközi Alexandra a Magyar Időknek elmondta, a NAV pénzügyi nyomozói tavaly az élelmiszerek pia­ca mellett a munkaerő-kölcsönzésben is sok gyanús esetet észleltek.

A lap a NAV szóvivőjét idézve azt írja, a hatóság az utóbbi időben változtatott a módszerein: a tömeges, de kisebb jelentőségű ügyek felderítése helyett inkább kevesebb, ám szervezetten elkövetett, és a költségvetésnek súlyos károkat okozó bűncselekmény nyomozására helyez nagyobb hangsúlyt.

A pénzügyi nyomozók tavaly is törekedtek arra, hogy gyorsan visszaszerezzék a feltételezett elkövetőktől az okozott kár minél nagyobb részét. A NAV-osok kocsikat, ingatlanokat foglaltak le, bankszámlákat ürítettek ki és adott esetben elvitték a csalásban részt vevők értékes vagyontárgyait, készpénzét - olvasható a Magyar Idők ide kattintva elérhető írásában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×