eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már vidéken is hiánycikk az agyhártyagyulladás elleni oltás

A fertőző agyhártyagyulladás B típusa elleni oltóanyag országosan elfogyott, a Győr-Moson-Sopron megyei patikákban sem lehet kapni. A súlyos betegség C típusa elleni védőoltás sem áll rendelkezésre minden gyógyszertárban.

Az oltóanyag iránt azután nőtt meg az igény, hogy az elmúlt hetekben többen meghaltak agyhártyagyulladásban. A fertőző agyhártyagyulladás "B" típusa elleni, csecsemőknek előírt három vakcinából álló oltássorozatot korábban alig keresték a szülők. Sokan nem tudják kifizetni gyermeküknek a védőoltást. Az oltóanyagot nem támogatják, az ajánlott fogyasztói ára a három injekciónak 84 ezer forint - írja a Kisalföld.

Az egyik győri gyógyszertárban korábban hetente egy-két szülő érdeklődött az oltóanyag iránt, most naponta négy-öten. A többség a B típus elleni oltóanyagot keresi, mivel a tragikus sorsú gyerekeket a fertőző agyhártyagyulladás B csoportú baktériuma támadta meg.

A győri patika jelenleg kifogyott a fertőző agyhártyagyulladás B és C típusa elleni oltóanyagból. Előbbi várhatóan március végéig nem lesz kapható. A C típus elleni védőoltás január utolsó harmadára érkezhet meg.

Egy soproni patikában szintén hiány van a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltóanyagokból. "A B típus elleni szer elfogyott, a C típus egyik törzse ellen hatásos védőoltás vásárolható nálunk. A fertőző agyhártyagyulladás négy törzse (A, C, W, Y) ellen hatásos készítménnyel sem tudnak szolgálni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×