Az olasz Antonio Tajani lett az Európai Parlament elnöke - a nap hírei

InfoRádió
2017. január 17. 22:15
Hongkong legjelentősebb kelet-közép-európai kereskedelmi partnerének nevezte Magyarországot a nemzetgazdasági miniszter. Megkapták a típusengedélyt a hármas metró felújított kocsijai.

Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere Kelet-Közép-Európából - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hongkongi tárgyalásai után hangsúlyozta: Budapest kedvező befektetési lehetőségeket kínál ázsiai partnereinek is képzett munkaereje, kedvező földrajzi fekvése és erősödő pénzügyi, kereskedelmi központi szerepe alapján.

Megkapták a típusengedélyt a hármas metró felújított kocsijai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az orosz Metrovagonmash által átalakított járműveknek a gyártás és az üzemi tesztek után ezer kilométeres próbán kell igazolni, hogy alkalmasak a vasúti forgalomban való közlekedésre.

Ellátásszervezés és a szükséges pénzek együtt jelentenek megoldást az egészségügy problémáira - jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán területért felelős államtitkár egy szakmai konferencián és úgy vélte: vélte, meg kell vizsgálni a tartósan betöltetlen praxisok okát. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke katasztrofálisnak nevezte a késedelmet, azt, hogy nem sikerült megoldani a háziorvosi praxisok problémáját.

Pozitív eredménnyel zárultak a Richter és az Allergan méhmióma kezelésére kifejlesztett gyógyszerének második klinikai vizsgálatai - közölte a két gyógyszergyártó. A két cég a második félévben kérelmezi a készítmény törzskönyvezését az Egyesült Államokban.

Mintegy 3 és fél milliárd forintból újulhat meg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete. Török Ádám, az MTA főtitkára szerint az idén kezdődő beruházás várhatóan 2019-ben fejeződhet be. Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az InfoRádiónak kiemelkedően sikeresnek nevezte 2016-ot. Kiemelte az agykutatást, a matematikát, a számítástechnikát és az automatizálást.

Kitüntette a távozó budapesti amerikai nagykövetet a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét adta át Colleen Bellnek. A tárcavezető kiemelte: a diplomata két éve olyan időszakban érkezett Budapestre, amely nem volt a kétoldalú politikai együttműködés legjobb korszaka, de mára a helyzet nagy mértékben megváltozott.

Ötmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Főgázt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az indoklás szerint a cég ügyfélszolgálatai nem teljesítették a jogszabályokban és az üzletszabályzatban előírt követelményeket. A Főgáz a döntéssel szemben bírósághoz fordult.

A néppárti Antonio Tajanit választották meg az Európai Parlament elnökének a képviselők az uniós testület strasbourgi plenáris ülésén. Az olasz politikust a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.

Theresa May brit kormányfő szerint az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, de a lehető legnagyobb mértékben kíván hozzáférni a Brexit után. A skót miniszterelnök szerint gazdasági katasztrófával fenyeget Nagy-Britannia kilépése az unió belső piacáról. Nicola Sturgeon közölte: valószínűbbé vált, hogy Skócia más jövőt választ magának.

A globalizáció, a hazai termelők védelme a külső hatásoktól és a Brexit által teremtett új gazdasági és geopolitikai kihívás voltak a fő témák a davosi Világgazdasági Fórum első napján. A találkozón először vesz részt kínai államfő. Hszi Csin-Pin a globalizáció előre vitele mellett foglalt állást.