Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így spórolhatnak rengeteget a magyar autósok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év végén, Magyarországon is sokan túlköltekeznek, ezért kénytelenek januárban visszafogni kiadásaikat. Mivel a háztartási költségek között 10,7%-kal a harmadik legnagyobb tétel a közlekedés, érdemes odafigyelni az autózással kapcsolatos kiadásokra. Az AAA AUTO szakértőinek tanácsaival akár 10-15%-kal is csökkenthető az üzemagyag-fogyasztás, sőt mérsékelhetjük a környezeti terhelést is.

Melegítsük be az autót - Indulást követően néhány percig csak óvatosan vezessünk, hogy az olaj eljusson mindenhová, ahová kell és a motor is bemelegedjen. A meleg motor jobb hatékonyságú működése hozzájárul a jobb fogyasztáshoz.

Vezessünk lassabban - 100 km/óra sebesség felett minden 10 km/óra 10 százalékkal növeli a fogyasztást. Tehát ha 100 km/óra sebesség helyett 120-szal megyünk, akkor várhatóan 20 százalékkal több lesz az üzemanyagköltségünk.

Ne hirtelenkedjünk - Ha hirtelen gyorsítva indulunk, vagy kilövünk a lámpáknál, akkor 2-3 percet nyerünk ugyan óránként, de az üzemanyag-fogyasztásunk több, mint 30 százalékkal is nőhet.

Ellenőrizzük a guminyomást rendszeresen - A nem megfelelően felfújt abroncsok hamarabb elhasználódnak, és az autónk fogyasztása is magasabb lesz. Hidegben más az ideális abroncsnyomás, mint nyáron. Mivel a gumi belső hőmérséklete a külső hőmérséklettel csökken, a benne lévő levegő összehúzódik, azaz csökken a gumira ható nyomás, ezért ajánlott 0,2 bar nyomást hozzáadni a gyártó által megadott értékhez. Az ajánlott nyomásértéket az autó használati útmutatójában, valamint a vezető oldali ajtó oldalán találjuk, esetleg a benzinnyíláson vagy a kesztyűtartón olvasható.

Cseréljük rendszeresen a légszűrőt - Ha a légszűrőt 18-20 000 kilométerenként cseréljük, akkor a nem szennyezett szűrőkön keresztül a levegő könnyebben áramlik a motorhoz és jobb a motor teljesítménye, így akár 10 százalékkal is csökkenthetjük a fogyasztást.

Tartsuk be a követési távolságot - Ha az autópályán igyekszünk állandó sebességet tartani, jobb lesz a fogyasztásunk. Ezt elérhetjük úgy is, ha elég nagy távolságot tartunk az előttünk lévő autó és a sajátunk között, hogy egyenletesen és finoman tudjunk gyorsítani és elkerüljük a hirtelen fékezést.

Állítsuk le a motort üresben állás helyett - Ha 10 másodpercet járatjuk a motor üresben, akkor többet fogyaszt az autó, mintha újraindítanánk a motort. Ha leállítjuk a motort olyankor, amikor 1 percnél tovább várakozunk, az a szén-dioxid-kibocsátást és a fogyasztást is csökkenti. 10 perc alatt egy átlagos autó csaknem egyharmad liter üzemanyagot éget el üresben.

Készítsünk útvonaltervet előre - Az 5 kilométernél rövidebb utak a leginkább környezetszennyezők, mivel a motor nem éri el az üzemi hőmérsékletet. Ha több dolgot intézünk el egymás után, a szén-dioxid-kibocsátásunkat és a fogyasztásunkat is csökkenthetjük akár 20-50 százalékkal (ahhoz képest, mintha többször ugyanonnan indulva külön-külön tennénk meg ugyanazt a távolságot).

Ne cipeljünk felesleges súlyt az autóval - Minden felesleges kilogramm, amit autónkkal cipelünk, 2%-kal csökkenti az üzemagyag-hatékonyságot, tehát pakoljuk ki a felesleges dolgokat a csomagtartóból, és tisztítsuk le a havat és a jeget is. A tetőcsomagtartót csak akkor szereljük fel, ha szükséges.

Használjunk magasabb sebességfokozatot - A magasabb sebességfokozat használatával üzemanyagot takaríthatunk meg, és a motort is kíméljük.