eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Így spórolhatnak rengeteget a magyar autósok

Így spórolhatnak rengeteget a magyar autósok

Az év végén, Magyarországon is sokan túlköltekeznek, ezért kénytelenek januárban visszafogni kiadásaikat. Mivel a háztartási költségek között 10,7%-kal a harmadik legnagyobb tétel a közlekedés, érdemes odafigyelni az autózással kapcsolatos kiadásokra. Az AAA AUTO szakértőinek tanácsaival akár 10-15%-kal is csökkenthető az üzemagyag-fogyasztás, sőt mérsékelhetjük a környezeti terhelést is.

Melegítsük be az autót - Indulást követően néhány percig csak óvatosan vezessünk, hogy az olaj eljusson mindenhová, ahová kell és a motor is bemelegedjen. A meleg motor jobb hatékonyságú működése hozzájárul a jobb fogyasztáshoz.

Vezessünk lassabban - 100 km/óra sebesség felett minden 10 km/óra 10 százalékkal növeli a fogyasztást. Tehát ha 100 km/óra sebesség helyett 120-szal megyünk, akkor várhatóan 20 százalékkal több lesz az üzemanyagköltségünk.

Ne hirtelenkedjünk - Ha hirtelen gyorsítva indulunk, vagy kilövünk a lámpáknál, akkor 2-3 percet nyerünk ugyan óránként, de az üzemanyag-fogyasztásunk több, mint 30 százalékkal is nőhet.

Ellenőrizzük a guminyomást rendszeresen - A nem megfelelően felfújt abroncsok hamarabb elhasználódnak, és az autónk fogyasztása is magasabb lesz. Hidegben más az ideális abroncsnyomás, mint nyáron. Mivel a gumi belső hőmérséklete a külső hőmérséklettel csökken, a benne lévő levegő összehúzódik, azaz csökken a gumira ható nyomás, ezért ajánlott 0,2 bar nyomást hozzáadni a gyártó által megadott értékhez. Az ajánlott nyomásértéket az autó használati útmutatójában, valamint a vezető oldali ajtó oldalán találjuk, esetleg a benzinnyíláson vagy a kesztyűtartón olvasható.

Cseréljük rendszeresen a légszűrőt - Ha a légszűrőt 18-20 000 kilométerenként cseréljük, akkor a nem szennyezett szűrőkön keresztül a levegő könnyebben áramlik a motorhoz és jobb a motor teljesítménye, így akár 10 százalékkal is csökkenthetjük a fogyasztást.

Tartsuk be a követési távolságot - Ha az autópályán igyekszünk állandó sebességet tartani, jobb lesz a fogyasztásunk. Ezt elérhetjük úgy is, ha elég nagy távolságot tartunk az előttünk lévő autó és a sajátunk között, hogy egyenletesen és finoman tudjunk gyorsítani és elkerüljük a hirtelen fékezést.

Állítsuk le a motort üresben állás helyett - Ha 10 másodpercet járatjuk a motor üresben, akkor többet fogyaszt az autó, mintha újraindítanánk a motort. Ha leállítjuk a motort olyankor, amikor 1 percnél tovább várakozunk, az a szén-dioxid-kibocsátást és a fogyasztást is csökkenti. 10 perc alatt egy átlagos autó csaknem egyharmad liter üzemanyagot éget el üresben.

Készítsünk útvonaltervet előre - Az 5 kilométernél rövidebb utak a leginkább környezetszennyezők, mivel a motor nem éri el az üzemi hőmérsékletet. Ha több dolgot intézünk el egymás után, a szén-dioxid-kibocsátásunkat és a fogyasztásunkat is csökkenthetjük akár 20-50 százalékkal (ahhoz képest, mintha többször ugyanonnan indulva külön-külön tennénk meg ugyanazt a távolságot).

Ne cipeljünk felesleges súlyt az autóval - Minden felesleges kilogramm, amit autónkkal cipelünk, 2%-kal csökkenti az üzemagyag-hatékonyságot, tehát pakoljuk ki a felesleges dolgokat a csomagtartóból, és tisztítsuk le a havat és a jeget is. A tetőcsomagtartót csak akkor szereljük fel, ha szükséges.

Használjunk magasabb sebességfokozatot - A magasabb sebességfokozat használatával üzemanyagot takaríthatunk meg, és a motort is kíméljük.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×