eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bele kell húzni a halogatott diplomaszerzésbe

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató van az Oktatási Hivatal nyilvántartásában, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem államvizsgáztak – írja a Magyar Idők. Az utóbbi két évben közülük 6400-an megszerezték a diplomát, a többiek az abszolutóriumot. Nekik még meg kell szerezniük az oklevelüket, de nincs sok esély arra, hogy ez határidőre megtörténik.

A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét. Döntöttek arról is, hogy 2016 szeptemberéig azok is megszerezhetik az abszolutóriumot, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg. Korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el az oklevél megszerzése és a záróvizsga között. A felsőoktatásban most tanulókra már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát – írja a Magyar Idők.

A lap kiemelte, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint jelenleg még több mint 20 ezer azoknak a száma, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de nem tettek záróvizsgát. Ezekben az esetekben 2018. szeptember 1-jéig van lehetőség záróvizsgázni. A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsgához kötötték a záróvizsgára bocsátást. A diplomamentő programban azok vehettek részt, akiknek a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt az oklevél megszerzéséhez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk – olvasható a Magyar Idők itt elérhető cikkében.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×