eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma
Megjósolhatatlan az idei év a politikában

Megjósolhatatlan az idei év a politikában

Jelenleg a szavazók nem érzik úgy, hogy a Fidesz 2018-ban legyőzhető lesz, ahhoz ugyanis az InfoRádió által megkérdezett elemzők szerint valami rendkívüli eseménynek kellene történnie.

Nem megjósolható jelenleg, hogy 2017 mit hoz a magyar politikában – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

„Már csak azért sem, mert az utóbbi években annyira felpörgött a politikai élet, annyira változatos, olyan sok minden történik, hogy nem tudjuk azt mondani, hogy biztosan ez vagy az fog történni. Vannak trendvonalak, de olyan óriási változósok történnek a világban, hogy nagyjából semmire sem mernék mérget venni” - indokolta a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport vezérigazgatója szerint a nemzetközi változások mellett Magyarország stabilnak tűnik.

„Magyarországon szerintem a kormány '18-as újraválasztásának nagyon komolyak az esélyei."

"Függetlenül attól, hogy mi lesz a választási eredmény, ha megkérdezzük, hogy a baloldali és a jobbikos választók mit gondolnak, akkor nagyjából a felük arra számít, hogy a Fidesz fog győzni a következő választáson. Tehát ilyen típusú stabilitás van. 2017 egyik nagy témája, hogy ez megmarad-e, kinyílik-e ez a szelence vagy sem. Most azt mondanám, hogy nem valószínű” - fogalmazott a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Megjósolhatatlan az idei év a politikában

Mráz Ágoston Sámuel szerint az egyik ilyen fontos lépés lehet a Jobbik és a baloldali pártok közeledése.

„Akármilyen összefogásról, együttműködésről, szavazótábor-bővítésről beszélünk, a kulcskérdés az, hogy kinyílik-e a szelence, a választók érzik-e, hogy a Fidesz legyőzhető, vagy sem. Most, 2017 elején nem érzik” - véli Mráz Ágoston Sámuel.

Magyar Kornélia szerint a Jobbik és a baloldal esetleges összefogásának üzenete a baloldal számára nagyon káros narratíva lenne.

„Szerintem lehet egy olyan forgatókönyv, – és az időközi választásokból elsősorban azt valószínűsítem – hogy egyszerűen a szavazók elindulnak egyik vagy másik irányba. Egyszerűen egy szelep egyik vagy másik irányba mozdul, és ennek alapján például a Jobbik be tudja gyűjteni azokat a szavazókat, akiket most elkezdett magához csábítani, megszólítani. Tehát egy lengyel modell irányába mozdulhat el ez a dolog” - véli a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Magyar Kornélia hozzátette: jelenleg ő is úgy gondolja, hogy inkább az valószínű, hogy a Fidesz 2018-ban is megnyeri a választásokat.

Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor emlékeztetett: az ellenzék már korábban is arra épített, hogy a Fidesz összeomlik, ennek azonban jelenleg nincs realitása.

Elitek és populisták Európában

A nyugat-európai politika változásáról is beszéltek politikai elemzők az Aréna című műsorban. Elitellenesség vagy populizmus - erre próbált meg választ adni Magyar Kornélia és Mráz Ágoston Sámuel.

Idén Nyugat-Európában sok olyan sorsdöntő választás lesz, amelyen az elit és az elitellenes pártok küzdenek meg egymással – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont csoport vezérigazgatója.

„Ez az elitek átalakulása. Ez nem az elit és az új elit küzdelem csupán, hanem az elit meg is reformálhatná magát. Itt van például a francia elnökválasztás, ahol Fillon esélyes jelöltként lép fel. Ám ő azért nem Marine Le Pen, tehát nem egy szélsőséges retorikával és az eddigiek elsöprésével, hanem egy friss, újragondolt, a francia közhelyeket felülíró programmal – szociális juttatásoktól kezdve az európai politika újragondolásáig – a régi, begyepesedett, politikailag korrekt megfogalmazásokat és szakpolitikákat akarja felülírni. Tehát létezik ez a középút is. Azt gondolom, hogy például a magyar kormány is ehhez a középúthoz tartozik” - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Magyar Kornélia inkább a régi, megcsontosodott politikai erők és a populisták szembenállásáról beszélt.

„Ez nem a jobb és a baloldal küzdelme, hanem valami más. Az elit-dolgot azért nem alkalmaznám, mert ennél szélsőségesebb erőket látok. A trumpizmusban, Franciaországban a Front Nationalnak egyre erősebbé válásában, vagy más országoknak az ilyen típusú mozgalmaiban nemcsak egyfajta elitellenességet látok, hanem sokkal szélsőségesebb megnyilvánulásokat is” - véli a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: Németországban megjelent a demokratikus populizmus, ami azt jelenti, hogy miközben a szociáldemokraták kormányon vannak, mégis elitellenesként próbálják magukat feltüntetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×