Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízezrek várják még a karácsonyi Erzsébet-utalványt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Noha már több mint egy hét eltelt az évből is, mintegy 56 ezer nyugdíjas még mindig nem tudta átvenni a tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt, amit november végén jelentett be az időseknek Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy karácsonyig, de legkésőbb az év végéig megkapják az érintettek - számolt be a Magyar Nemzet.

Az újság az Erzsébet-utalványokkal együtt kiküldött kormányfői levelekről érdeklődött a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál, onnan azt a választ kapta, hogy „a belföldön élő jogosultak 98 százaléka megkapta és átvette az utalványt”.

Rogánék válaszából kiderült az is, hogy január 15. után a Magyar Posta ismét megkísérli a kézbesítést, és január végéig bárki jelezheti, ha ő is jogosult az ellátásra. Mindez azt jelenti, hogy a kormány „ajándéka” a 2,8 millió nyugdíjas két százalékához nem ért el.

A Rogán-tárca ezzel indokolta, hogy az elszámolás még folyamatban van, és csak bő egy hónap múlva, február végén tudják megmondani, mennyibe került a miniszterelnöki levelezés, és milyen forrásból fedezték.

A Magyar Posta december 31-én közölte az állami hírügynökséggel, hogy „a vállalt határidő előtt” kézbesítették a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat. A társaság akkor azt írta, karácsonyig az utalványok 92,5 százalékának „kézbesítési kísérletét végezte el”, december 30-ig pedig a fennmaradókat is kivitte a nyugdíjasoknak. Arról ugyanakkor nem volt adat, hogy hányan nem tudták átvenni a szelvényeket például azért, mert nem voltak otthon. Az ő utalványaikat az adott címhez tartozó letéti postára vitték, az átvételre pedig tíz munkanapjuk volt az érintetteknek. Sőt, egyes postákon az utalványok átvételére szolgáló ablakokat is nyitottak az ügyfeleknek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszából most kiderült, hogy 56 ezer nyugdíjast így sem értek el.