Meglepő hidegriadó az állatkertben

Infostart
2017. január 4. 19:20
Tévhit, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei, tevéi vagy kea papagájai fáznának a téli hidegben, de vannak állatok, amelyeknek szüksége van a termálvízzel fűtött állatházak biztonságára - mondta az InfoRádió kérdésére Hanga Zoltán szóvivő.

A nagy hideg nem követel rendkívüli készülődést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Azoknak az állatoknak, amelyek meleget igényelnek, fűtött állatházat biztosítanak, és ez független attól, hogy télen éppen milyen a hőmérséklet - tudta meg az InforRádió Hanga Zoltántól. Az időjárás alakulása legfeljebb a fűtés energiaszükségletén változtat, mert az alapfűtést a Széchenyi fürdő termálvize biztosítja, és erre lehet rásegíteni még gázfűtéssel.

"Vannak olyan állataink is, amelyek télállóak. Például a szibériai tigrisek, akiknek az őshazájukban télen mínusz negyven fok is, nem esnek zavarba a mínusz 10-15 fokos időben. Viszont nagy hidegben a szervezetük több energiát használ fel a testhőmérséklet fenntartására, ezért nagyobb mennyiségű vagy energiatartalmú takarmányt kell biztosítani" - mondta a szóvivő.

Azokat az állatokat, amelyek nem szeretik a hideget, sem zárják be télire a fűtött állatházba, például az elefántot vagy a zsiráfot télen egy-egy szép napsütéses napon két-három órára kiengedik a kifutóra. És vannak olyan állatok is, amelyekről azt gondolják az emberek, hogy nekik biztosan meleg kell, pedig nem.

"Volt, hogy beírtak a panaszkönyvbe, hogy miért tartjuk kint télen a tigrist, a leopárdot vagy a kétpúpú tevét, miközben ezek az állatok hozzászoktak a téli életmódhoz" - mondta Hanga Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
170104 BEL1 1246 Tél az Állatkertben - Hanga FA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást