Újabb élelmiszerek áfája csökkenhet jövőre - a nap hírei

InfoRádió
2017. január 3. 22:15
Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését Budapesten a főpolgármester. Továbbra is szökésben van a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője.

Újabb élelmiszerek áfája csökkenhet a friss tej, a tojás és a baromfihús után - erősítette meg a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István közölte: a mérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt, vagy a kenyeret is.

Újabb két engedélyt szerezhet az év első felében a paksi bővítés, de az első munkálatok még nem kezdődnek el ebben az évben - mondta az InfoRádiónak az atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az InfoRádióban arról számolt be, hogy a környezetvédelmi és telephely engedélyt is rövidesen jóváhagyhatja az illetékes hatóság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tovább csökkent Magyarország külső sérülékenysége a tavalyi harmadik negyedévben. A folyó fizetési mérleg többlete meghaladta a negyedéves GDP 8 százalékát.

Idén 580 milliárd forinttal javulhat a hazai vállalkozások helyzete az adóváltozásoknak köszönhetően. Ez a tervezett GDP 1,5 százaléka - mondta a parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Tállai András megjegyezte: az adóterhelés mértéke a GDP arányában 38 százalékra mérséklődik 2017 végére.

Hibaelhárítás miatt nem lesz távfűtés Budapest 1, 2. és 11. kerületének egy részén szerdán - közölte a Főtáv. A társaság tájékoztatása szerint a hiba elhárítása miatt a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatás előreláthatóan szerdán hajnali öt órától délután hat óráig szünetel.

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését Budapesten Tarlós István főpolgármester. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapesten a mérsékelten szeles idő hatására a szennyezőanyagok koncentrációja jelentősen csökken.

Megszavazza az új bukaresti kormányt szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - jelentette be a párt elnöke. Kelemen Hunor közölte: a magyar szövetség frakciói szerint a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amelyek az RMDSZ választási programjában is szerepelnek.

Továbbra is szökésben van a szilveszteri isztambuli merénylet elkövetője, akinek személye már ismert a török hatóságok előtt. Az eddigi információk szerint a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Előzőleg a török rendőrség őrizetbe vett két külföldi állampolgárt Isztambulban a terrortámadással összefüggésben, de később szabadon engedték egyiküket.

Váratlanul lemondott tisztségéről Nagy-Britannia Európai Uniós nagykövete. Sir Ivan Rogers csaknem egy évvel megbízatásának lejárta előtt jelentette be döntését, de nem indokolta távozásának okát.