Az OEP átalakítása alatt a betegellátás zavartalanul folyik

Infostart
2017. január 3. 08:00
Megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át.Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgató szerint zökkenőmentes volt az átállás.

Tavaly áprilisban közölt részleteket Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője arról, hogy az Emberei Erőforrások Minisztériuma alá kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de más háttérintézmény működését is átalakítja a kormány.

Aztán májusban született meg a kormánydöntés arról, hogy megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A háttérintézményeket érintő változtatás okáról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban beszélt.

„A kormánynak az a terve, hogy a magyar állam irányítása, működése és a bürokráciacsökkentés érdekében, az állami szolgáltatások színvonala javuljon, így egy költségvetési kifizetési szerv lesz jövőre: a Magyar Államkincstár. Ennek érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is átalakításra kerül. Az emberek az állami támogatást, anyagi segítséget egy kifizetőhelyről vehetik igénybe” - fejtette ki.

A változás életbe lépett, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feladatait a Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal, valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Hivatal vette át. Utóbbi központi költségvetési szervként működik.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházigazgatók szerint zökkenőmentes volt az átállás. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója azt mondta: semmilyen probléma nem merült fel eddig.

"Mi innen a végekről azt tudjuk mondani, hogy nem történt semmi olyan jellegű változás, amely zavart okozhat a gépezetben" - mondta az InfoRádiónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. Csiba Gábor hozzátette, ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazokon a telefonszámokon és címeken dolgoznak együtt, és eddig semmiféle nehézséget nem okozott a váltás.

"A jelentési kötelezettségi rendünk meghatározott ezt teljesítjük, az, hogy most a másik felet másképp hívják, a mi szempontunkból nem jelent semmit sem. A mi szempontunkból nincs változás, csak a szervezet szempontjából van, de az is zökkenőmentes. A betegellátást pedig egyáltalán nem érinti ez az átalakulás" - mondta Csiba Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az OEP átalakítása alatt a betegellátás zavartalanul folyik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást