eur:
393.76
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Szankciókat vezetett be Moszkvával szemben Washington - a nap hírei

Elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést Áder János. Éjféltől általános tűzszünet lép életbe Szíriában.

Szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az állítólagos hackertámadások miatt a leköszönő amerikai elnök, ezen kívül 35 orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból. Értesülések szerint az érintett diplomatáknak 72 két órát adtak az ország elhagyására. Az orosz külügyminisztérium szerint az új amerikai szankciók aláássák a kétoldalú kapcsolatok normalizálását.

Elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést Áder János. A köztársasági elnök nyilatkozatában azt írta: továbbra is kiemelt feladatának tartja a törvényalkotás feletti alkotmányos kontroll gyakorlását.

Biztatónak tartja a magyar gazdaság kilátásait a pénzügyekért felelős államtitkár. Hornung Ágnes kiemelte: a növekedés alapját a következő években is a fogyasztás, a piaci szolgáltatások és a mezőgazdaság adja majd. Az államtitkár szólt arról is, hogy jövőre 30 ezer új bankkártya-terminált telepítenek.

Egyetért a közszolgáltatási szektor bérrendezésében az érdekképviseletekkel a kormány. A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 30 százalékos béremelést tart indokoltnak a településüzemeltetési szektorban, amit egy kétéves bérmegállapodás részeként szeretne megvalósítani. Az érdekképviselet már januárban megkezdené az egyeztetéseket.

Az MSZP szerint a nyugdíjasok számára a következő év sem lesz kedvezőbb az ideinél. A Fidesz úgy reagált, hogy a szocialisták állításaival szemben a nyugdíjellátások ma nem csökkennek, hanem nőnek.

A Magyar Államkincstár kezeli január 1-jétől a területalapú és a vidékfejlesztési támogatásokat, a kifizetésekben nem lesz fennakadás - közölte az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Kis Miklós Zsolt megismételte: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jelenlegi formájában megszűnik, tevékenységét részben a Magyar Államkincstár, részben a megyei kormányhivatalok veszik át.

Műszaki hiba miatt zuhant a Fekete-tengerbe az orosz védelmi minisztérium utasszállító repülőgépe - jelentette ki az orosz közlekedési miniszter. Különbizottság alakult a szerencsétlenség pontos okainak feltárására. A sajtóban eddig napvilágot látott értesülések szerint a fékszárny hibásodott meg.

Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a damaszkuszi kormány és a felkelők között - jelentette be az orosz elnök Moszkvában. Az egyezség csütörtök éjfélkor lép életbe. A megállapodás nem terjed ki az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre és a Népvédelmi Egységeknek nevezett észak-szíriai kurd fegyveres erőkre.

Romániában csak jövőre alakulhat meg az új kormány, miután az államfő elhalasztotta a döntést a miniszterelnök jelöléséről. Klaus Iohannis mindössze annyit közölt, hogy jobbnak tartja szociálliberális parlamenti többség második kormányfőjelöltjét az elsőnél, de csak később határoz.

Egy nappal lánya, Carrie Fisher halála után elhunyt Debbie Reynolds színésznő. Az 50-s, 60-as évek hollywoodi musicaljei és vígjátékai, köztük az Ének az esőben sztárja 84 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×