eur:
395.3
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Hét védőoltásért is fizetniük kell a szülőknek

Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár rá tb-támogatás. Mészner Zsófia infektológus az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyéni mérlegeléssel kell eldönteni, hogy az ajánlott vakcinák közül melyiket célszerű beadni a gyermeknek.

Tizenegy olyan védőoltással megelőzhető betegség van, amely ellen minden gyerek térítésmentesen kap védőoltást Magyarországon - tudta meg az InfoRádió Mészner Zsófiától, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgató-helyettesétől. Amikor megszületik egy gyerek, BCG-oltást kap a tuberkulózis ellen, majd 2-4 hónapos korában további ötöt: egyebek mellett a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás vagy az agyhártyagyulladás ellen.

Hét olyan betegség van, amelyet ajánlott védőoltásokkal meg lehet előzni. Ezek között van olyan is azonban, amelyhez ad az állam támogatást. Például a csecsemőkorban adható, agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcinához hetvenszázalékos támogatás jár, ráadásul január elsejétől a két éven aluliaknak teljesen ingyenes lesz ez az oltás is - mondta el a szakember.

Csecsemőkorban adható még a rotavírus, a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás egy másik fajtája elleni védőoltás. Nagyobb gyerekeknek van a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás elleni és fertőző májgyulladás, a  Hepatitisz-A elleni védőoltás, még nagyobbaknak pedig létezik a HPV-oltás.

A Magyar Nemzet kiszámolta, hogy ha minden védőoltást be akarnak adatni a gyereküknek a szülők, ez mintegy 200 ezer forintjukba kerül. Az infektológus szerint egyrészt ez egy időben elnyúló teher a szülőkön, hiszen az oltásokat különböző életkorban kell beadni, másrészt érdemes konzultálni a házi gyermekorvossal és a védőnővel, mert ők ismerik a védeni kívánt gyermeket, és ők tudják eldönteni, hogy milyen védőoltásra van mindenképpen szükség.

"Például az érzékeny bőrű gyerekeknek mindenképpen ajánlatos a bárányhimlő elleni védőoltás, mert ezek a gyerekek különben nagyon megszenvedhetik ezt a betegséget" - mondta Mészner Zsófia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×