Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hét védőoltásért is fizetniük kell a szülőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelenleg hét olyan betegség van, amely ellen létezik vakcina, de nem szerepel a kötelező védőoltások között, és nem jár rá tb-támogatás. Mészner Zsófia infektológus az InfoRádiónak azt mondta, hogy egyéni mérlegeléssel kell eldönteni, hogy az ajánlott vakcinák közül melyiket célszerű beadni a gyermeknek.

Tizenegy olyan védőoltással megelőzhető betegség van, amely ellen minden gyerek térítésmentesen kap védőoltást Magyarországon - tudta meg az InfoRádió Mészner Zsófiától, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgató-helyettesétől. Amikor megszületik egy gyerek, BCG-oltást kap a tuberkulózis ellen, majd 2-4 hónapos korában további ötöt: egyebek mellett a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás vagy az agyhártyagyulladás ellen.

Hét olyan betegség van, amelyet ajánlott védőoltásokkal meg lehet előzni. Ezek között van olyan is azonban, amelyhez ad az állam támogatást. Például a csecsemőkorban adható, agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcinához hetvenszázalékos támogatás jár, ráadásul január elsejétől a két éven aluliaknak teljesen ingyenes lesz ez az oltás is - mondta el a szakember.

Csecsemőkorban adható még a rotavírus, a bárányhimlő és az agyhártyagyulladás egy másik fajtája elleni védőoltás. Nagyobb gyerekeknek van a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás elleni és fertőző májgyulladás, a  Hepatitisz-A elleni védőoltás, még nagyobbaknak pedig létezik a HPV-oltás.

A Magyar Nemzet kiszámolta, hogy ha minden védőoltást be akarnak adatni a gyereküknek a szülők, ez mintegy 200 ezer forintjukba kerül. Az infektológus szerint egyrészt ez egy időben elnyúló teher a szülőkön, hiszen az oltásokat különböző életkorban kell beadni, másrészt érdemes konzultálni a házi gyermekorvossal és a védőnővel, mert ők ismerik a védeni kívánt gyermeket, és ők tudják eldönteni, hogy milyen védőoltásra van mindenképpen szükség.

"Például az érzékeny bőrű gyerekeknek mindenképpen ajánlatos a bárányhimlő elleni védőoltás, mert ezek a gyerekek különben nagyon megszenvedhetik ezt a betegséget" - mondta Mészner Zsófia.