Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Várólisták az idősek otthonában - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átalakuló mentőszolgálat, telített idősek otthona, 74 százalékra csökkenthető államadósság - reggeli lapszemle.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a dolgozóinak kiszámítható jövőképet és megbecsülést adó szervezetté kívánja alakítani az Országos Mentőszolgálatot a januárban hivatalba lépő új főigazgató. Csató Gábor a lapnak elmondta: fontosnak tartja a kórházi terápia és a mentőellátás közötti szakmai ellentétek feloldását.

A Magyar Nemzet Lichter Péter kísérleti filmessel készített interjút, aki szerint az avangárd filmnek a hangulatát lehet megfogni, ez a szubkultúra a filmművészet szürke zónája. Hozzátette: a nézőszám és a minőség nem következik egymásból, ráadásul például a Kincsem című filmre a készítők elköltöttek 2,7 milliárd forintot, ami akkor térülne meg, ha 2 millió ember megnézné a filmet.

A Napi.hu összeállításából kiderül: szokatlan energetikai megállapodásokat kötöttek az oroszok az arab országokkal az elmúlt időszakban. A gazdasági portál szerint a szíriai katonai beavatkozással Oroszország jelentős hatalomként visszatért a Közel-Keletre, ám a jelenlétét máris erősítené az energiaipari együttműködésekkel.

A Portfolio összeszedte, mennyiért és milyen elektromos autókat lehet ma Magyarországon vásárolni, amelyeket az állam 1,5 millió forinttal és egyelőre ingyenes nyilvános töltőhálózattal támogat. A legolcsóbb járművek 5,6 millió forintba kerülnek, és egy töltéssel 150 kilométert tesznek meg.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: hatalmas a túljelentkezés a budapesti idősek otthonaiba, a fővárosban négyezren szeretnének egy-egy ilyen szociális ellátóhelyen élni. Csak a Pesti Úti Idősek Otthonába 300-an várnak felvételre.

A Magyar Idők arról ír, hogy minden eddiginél korszerűbb prototípust fejleszt a Magyar Suzuki Zrt. az általa vezetett konzorcium élén a következő négy évben. Az 5,3 milliárd forint értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektet saját forrásból és uniós támogatásból hajtják végre.

A Napi.hu összeállításából kiderül: a befektetők jövőre a franciaországi elnökválasztást tartják a legkockázatosabb eseménynek. A radikális jobboldali Marine Le Pen győzelmi esélyeit 25 százalékra adják a fogadóirodák – az amerikai elnökválasztás előtt ennyi idővel Donald Trump azóta megválasztott elnöknek még csak 23 százalékot számoltak.

A Világgazdaságnak az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója azt mondta: idén 74 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. Barcza György úgy fogalmazott: Magyarország 10-15 éven belül elérheti az Európai Unió által elvárt 60 százalékos adósságot, de ha felgyorsul a növekedés, ez akár 6-7 év is lehet.

A Portfolio cikkéből kiderül: míg a 2007-13-as ciklusban a budapesti négyes metró építése emelkedett ki toronymagasan az EU-pénzből megvalósult legnagyobb beruházások rangsorában 180 milliárd forintnyi támogatással, addig a mostani ciklusban alig marad el tőle 148 milliárddal az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszának megvalósítása. A gazdasági portál összeállította az EU-támogatásból megvalósuló top10 magyarországi beruházás rangsorát.

A Magyar Idők arról ír, hogy több mint 600 ezer vállalkozás fizette be eddig az idei ötezer forintos kamarai hozzájárulást, 55 ezer gazdasági szereplőtől ugyanakkor még még mindig nem érkezett meg az összeg. A késlekedők ügye végül az adóhatóságnál köt ki – figyelmeztet a lap, hozzátéve: a hatóság jelenleg 40 ezer eljárást folytat a hiányzó tételek beszedése érdekében.