Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogy ne betegedjünk meg a karácsonyi vacsora után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legtöbbször a saját otthonunkban betegszünk meg élelmiszerek miatt. Ezek többsége megelőzhető, ha figyelünk az ételek tárolására, hűtésére - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„Az élelmiszer okozta megbetegedések többsége a háztartásokban fordul elő. A leggyakrabban akkor, amikor valami nagyobb családi rendezvény van, olyankor, amikor a szokásostól eltérően nagyobb léptékben készülnek otthon az ételek. Ilyenek a családi ünnepek: a ballagás, a keresztelő, a születésnap, vagy a karácsony” - közölte Zoltai Anna.

Hogy ezt megelőzzük, néhány fontos szabályt be kell tartani.

Finom, ízletes ételt jó minőségű alapanyagból kell készíteni, ezért már a bevásárláskor legyünk körültekintőek: nézzük meg jól, hogy kitől vásárolunk és milyen terméket. Ha nem bízunk az árusban, keressünk másik árust, hiszen bőven van kínálat – tanácsolta az osztályvezető.

„A hazaszállításkor arra figyeljünk, hogy külön zacskókba, szatyrokba tegyük az egyes élelmiszereket. El kell különíteni a zöldségeket, a gyümölcsöket, a nyers húst, a tojást, illetve természetesen a tisztítószereket is mindig külön kell tárolni az élelmiszerektől. Hazaérkezéskor pedig gondosan pakoljuk el a vásárolt alapanyagokat” - figyelmeztetett Zoltai Anna.

A szakember szerint a zöldséget, gyümölcsöt nem szükséges hűtőszekrénybe rakni, egy szellős, hűvös kamra is megfelelő a tárolásukhoz.

A hűtendő árukat pedig tisztasági fok szerint érdemes jól záródó dobozban elhelyezni a hűtőben, amelynek hőmérséklete 0-5 fokos – folytatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Kiemelte: „a nyers élelmiszerek – például a baromfihús, a halhús – tartalmazhatnak normál menetben olyan baktériumokat, amelyek ha rákerülnek egy tiszta eszközre, tiszta felületre, átkerülhetnek a fogyasztásra kész ételekre is, így pedig betegséget okozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az elkülönítésre, az ételek elkészítésére és az étel készen tartására – magyarázta Zoltai Anna.

„A készételek közül a savanyú vegyhatású élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók – például a töltött káposzta és a paradicsomos ételek akár 3-4 napig jók, ha a készítés után gyorsan lehűtöttük, és hűtőben tároltuk védetten, biztosítva azt, hogy nem szennyeződik tárolás közben” - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„A halból készült ételeket azonban frissen készítsük, és azonnal fogyasszuk el. Az egyéb ételek 1-2, maximum 3 napig hűtve tárolhatók” - tanácsolta Zoltai Anna.