eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Varga-, Csányi- és Fürjes-interjú a hetilapokban - hetilapszemle

Az ünnepek előtt dupla számmal jelent meg a Figyelő és a Heti Válasz is. Előbbi mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel és Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával készített interjút, utóbbi Fürjes Balázs kormánybiztost faggatta a budapesti olimpia esélyeiről.

A Figyelő Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával készített interjút, aki a lapnak elmondta: a bankcsoport hamarosan több akvizíciót is bejelenthet, elképzelhető, hogy a pénzintézet jövőre egy új ország felé is terjeszkedik majd. A bank azóta bejelentette: az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankjának, a Splitska Banka-nak a megvásárlásáról. Csányi Sándor a magyar piacon jelenleg nem lát eladó portfóliót és bankot. Arra kérdésre, hogy gesztuspolitikának nevezhető-e, hogy az OTP Mészáros Lőrinc érdekeltségei közül sokat finanszíroz, a bankvezér azt mondta: senkit nem hiteleznek, ha az nem üzletszerű. Hozzátette, hogy Mészáros Lőrincet személyesen ismeri, de egyszer sem kellett beavatkoznia az érdekében.

A Figyelő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is készített interjút, aki szerint a 310-315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az államadósság csökkenését. Nincs szükség bűvésztrükkökre – fogalmazott a tárcavezető. Varga Mihály szerint ma Magyarország többet veszítene az eurózónához történő csatlakozással, mint amennyit nyerne, ugyanakkor ha a régióban több ország is csatlakozik az egységes európai fizetőeszközhöz, abból Magyarország sem maradhat ki. Hangsúlyozta: a gazdaságpolitikának csak következménye a közös valuta, nem célja. Elvileg most is képesek lennénk az euró bevezetésére, csak egy feltételt nem teljesítünk, az árfolyam rögzítését, ami tudatos gazdasági döntés, "a csatlakozás megindítása rajtunk múlik" – mondta a Figyelőnek Varga Mihály.

A Heti Válasz Fürjes Balázzsal, a 2024-es budapesti olimpiai pályázat elnökével készített interjút, aki szerint a korábbi visszalépők: Boston, Hamburg és Róma is megmutatták, mekkora teljesítmény már az is, hogy egy pályázó végig tudja vinni a pályázati folyamatot. Fürjes Balázs szerint előny, hogy letisztult a mezőny, Budapest így egyértelműbben tudja pozicionálni magát a megapoliszok alternatívájaként. A kormánybiztos hangsúlyozta: demokratikus országban élünk, ahol ha az emberek népszavazást akarnak, azt meg kell tartani, azonban az olimpia rendezéséről szóló kérdés nem kapta meg a szükséges számú támogató aláírást. Fürjes Balázs szerint mivel Magyarországon hagyományosan alacsony a népszavazási részvétel, egy támogató, de érvénytelen referendum felemás eredmény lenne. Részletek a Heti Válaszban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×