eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tölgyessy Péter: megbomlott a régi egyensúly

Tölgyessy Péter szerint meginoghat az Európai Unió, de még távolról sem olyan veszedelmes a helyzet, mint a harmincas évektől volt, amikor egymás után omlottak össze a demokráciák. A politikai elemző az Index.hu-n megjelent írásában azt állítja: egyelőre csupán a Nyugat régi egyensúlya bomlott meg.

Az alkotmányjogász úgy véli, hogy az eddiginél változékonyabb időszak nyitányának lehetünk a megélői. A két világháború közötti időkhöz hasonlíthatóan újfent Közép-Európa látszik a változások egyik kiindulópontjának. Tölgyessy Péter azt írja le most az Indexen, amiről szeptember végén az InfoRádióban is beszélt, hogy az Európa egyik legszilárdabb demokráciájának számító Németországban a két vezető párt együttes választói támogatottsága a nyolcvanas évekig még meghaladta a nyolcvan, olykor a kilencven százalékot.

"Eróziónak indult, aztán most Berlinben alig negyvenet söpört be a két nagy párt, az összes többi a lázadó pártokhoz ment. Ha ez így megy tovább, akkor a német demokrácia azon az alapon, amelyen működött 1945 óta, nem működhet tovább" - vélekedett akkor az alkotmányjogász.

A migráció csak feszítővas – hangsúlyozta az elemző.

"A fő ok inkább az, hogy a régi szilárd demokráciát megalapozó erős középosztály gyengült meg az egész nyugati világban az Egyesült Államoktól Németországig.

A Nyugat vezető államában máris államfői hatalomhoz jutott az új politika egyik jellegadó képviselője. A vagyonos üzletember voltára büszke Donald Trump minden bizonnyal kivételesen eredményes elnök kíván lenni – állítja Tölgyessy Péter, aki szerint az új amerikai elnök döntéseivel és főleg identitáspolitikájával fent kell tartania az eddigi igazságok ellen lázadó hívei bizalmát.

Az alkotmányjogász szerint Orbán Viktor irányított kapitalizmusával és politikai váltógazdaság nélküli pluralizmusával számos ponton ténylegesen szakított a korábbi nyugatos konszenzussal, és újra elsődlegesen a hatalom eszközeivel koordinálja a magyar társadalom mozgását.

Az elemző erre már májusban is utalt az InfoRádióban: "Piramisszerű a rendszer, de lehet alkudozni. A miniszterelnök kegygazdálkodást folytat, aki beáll a piramisba, a vazallusok rendszerébe, az nagyon sokat kaphat. Aki kívül van, az is betölti a szerepét. Az ellenzék például a sátánét. Arra lehet hivatkozni, hogy ha ők jönnek, akkor nagyon rossz jönne. Minden mitolgóiában szükség van a sátánra. A renwszer egy saját elitet próbál építeni magának, és ez a legnagyonbb újdonsáéga.

Tölgyessy Péter az Index.hu-n kiemeli, hogy az Egyesült Államokban azonban összehasonlíthatatlanul szilárdabb a fékek és ellensúlyok két évszázad szentesítette alkotmányos mechanizmusa, és messze biztosabb talajon áll az autonóm polgári gondolkodás ethosza. Így aztán csak egészen más újításokra nyílhat lehetőség a tengerentúlon, mint a sokadik rendszerváltásán áteső, régóta a politika által közvetlenül mozgatott Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×