eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megmenekültek a brit légiutasok

Felfüggesztették csütörtökön azt a kétnapos sztrájkot, amelyet a British Airways (BA) légitársaság utaskísérői hirdettek meg karácsony két napjára.

A sztrájkterv felfüggesztését a munkavállalókat képviselő Unite szakszervezet csütörtök esti közleményében azzal indokolta, hogy sikerült az eredetinél jobb bérajánlatot elérnie, amelyet most szavazásra bocsájt az érintett alkalmazottak körében.

A BA 4500 utaskísérője december 25-én és 26-án lépett volna sztrájkba. A munkabeszüntetés elsősorban a Heathrow repülőteret érintette volna, és azok az utaskísérők vettek volna részt benne, akiket szerződésük szerint a British Airways rövid- és hosszú távú járatokra egyaránt beoszthat.

A szakszervezet szerint ezeket az állásokat a légitársaság 21-25 ezer font (7,8-9,3 millió forint) kezdő éves javadalmazás ígéretével hirdette meg, de sok újonnan felvett utaskísérő valójában ennek a felét sem kapja meg.

A British Airways a múlt héten 2 százalékos béremelésre tett javaslatot, de ezt az érintett utaskísérők elvetették.

A Unite egyelőre nem részletezte az új bérajánlat tartalmát.

A British Airways még a sztrájkterv felfüggesztésének bejelentése előtt közölte: úgy készül, hogy az akció ellenére minden járatát elindítja. A cég mindazonáltal a héten felajánlotta a rövidtávú - köztük a budapesti - járatok utasainak, hogy más időpontokra vagy útvonalakra foglalhatják át jegyüket, vagy teljes visszatérítést kérhetnek.

A héten lefújták azt a sztrájkot is, amelyet a Swissport globális repülőtéri szolgáltató cég nagy-britanniai részlegének másfélezer jegykezelő, csomagkezelő és teheráru-forgalmi alkalmazottja tartott volna 18 brit repülőtéren december 23-ától 48 órán át.

Ez a sztrájk a négy legnagyobb londoni repülőteret, Heathrow-t, Gatwicket, Stanstedet és Lutont is érintette volna. Mind a négy repülőtérre közlekednek járatok Budapestről.

A lemondott sztrájk meghirdetésének előzményeként a Swissport a következő három évre összesen 4,65 százalékos béremelési ajánlattal állt elő, a Unite azonban ezt akkor elvetette, mondván: az emelés alig tartana lépést a várható inflációval.

A szakszervezet végül azért fújta le az akciót, mert a Swissporttól is jobb bérajánlatot kapott, bár az érdekképviselet ennek tartalmát sem részletezte.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×