Idén a tudományos élet minden területét elismerték a Gábor Dénes-díjjal

InfoRádió
2016. december 22. 14:16
Idén is kiosztották a tudományos eredményeket elismerő Gábor Dénes-díjakat. Mások mellett a hálózatkutató, Barabási Albert László is szerepel a díjazottak között. Jamrik Péter, az elismerés alapítója beszélt az InfoRádióban.

A Gábor Dénes-díj alapítója elmondta, a műszaki fejlesztés, innováció, tudomány, kutatás területén alkotók, eredményesen tevékenykedők számára hozták létre a díjat. Jamrik Péter hozzátette, az elismerésre bárki fölterjeszthet bárkit, ajánló kell hozzá és a kuratórium dönt, hogy kinek ítéli az idei hét díjat.

„Elsőként a határon túli jelölt kapta meg a díjat, ő Dr. Barabási Albert László, róla szinte mindenki tudja, hogy a hálózatkutatás egyik leghíresebb magyar résztvevője. Bagaméry István villamosmérnök, Simonyi Sándor gépészmérnök, Babcsán Norbert mérnök-fizikus, Frank Péter gépészmérnök, Józsa János Balázs építőmérnök, Berényi Antal orvos-közgazdász, neurofiziológus, Ürge László vegyész, Kovács László matematika-fizika szakos középiskolai tanár – az idei Gábor Dénes-díj tulajdonosai. Életműdíjat ebben az évben hárman kaptak, Dr. Dolhai Imre Balázs orvos, Dr. Meiszel László vegyészmérnök és Dr. Szabó Csaba Attila villamosmérnök.”

Az alapító hozzátette, ők az oklevélen kívül a magyar tudomány és a műszaki közélet ikonikus tárgyának, a Gömböcnek a Herendi porcelángyár által készített másolatát is megkapták. Jamrik Péter jelezte, széles az idei díjazottak tevékenységi körének skálája, átfogják a műszaki-természettudományos terület mindegyikét, van köztük orvos, matematikus, fizikus, biológus, kémikus, ami meg is nehezítette a kuratórium döntését.

A díjátadón az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: "tudósaink eredményei világra szólók, de látni kell mögötte a nemzeti tehetségbe ágyazott alkotó géniuszt és azt a környezetet, amiből erőt lehetett meríteni, ami intellektuálisan képes volt inspirálni őket."

Latorcai János kiemelte: az évszázadok során felhalmozott tudásbázis megfelelő hasznosítása teszi csak lehetővé, hogy napjaink világgazdasági folyamatában Magyarország ne olcsó munkaerejével, hanem újabb és újabb fejlesztéseinek köszönhetően legyen versenyképes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Idén a tudományos élet minden területét elismerték a Gábor Dénes-díjjal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást