eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Darák Péter: az egyenlőtlen büntetéseket vizsgálja a Kúria

Darák Péter: az egyenlőtlen büntetéseket vizsgálja a Kúria

Jövőre is több joggyakorlat-elemzést is végez majd a Kúria, de várhatóan vizsgálni fogják, hogy miért nem egységesek a büntetések az egyes büntetőügyekben - mondta Darák Péter. A Kúria elnöke este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

A kollégiumokkal közösen dönti el január elején a Kúria, hogy milyen joggyakorlat-elemzést végez – mondta Darák Péter. A Kúria elnöke jelezte, mindenképpen vizsgálni fogják a büntetéskiszabás területi egyenetlenségeit.

„A Kúria egy kollégiumi véleménye foglalkozik a súlyosító és enyhítő körülmények lehetséges körével, bizonyos ügyekben lehetnek bizonyos fokú eltérések. De az, hogy száz fellebbviteli ügyből 95 esetében enyhítés következik be, azt mutatja, hogy az indokolható különbségeknél nagyobb az eltérés.”

Darák Péter hangsúlyozta, közzé lehet tenni jó és rossz példákat. Olyat, ahol indokolt és olyat is, ahol semmi nem magyarázza azt, hogy jelentősen eltérő büntetéseket szabtak ki – tette hozzá a Kúria elnöke.

„Gondban voltunk, milyen bűncselekmények milyen büntetéseit vessünk össze. Arra jutottunk, kellene egy viszonylag objektív jellegű bűncselekmény, ez valószínűleg a költségvetési csalás lesz és kell olyan is, amelyben személyi körülmények is előfordulnak, az pedig a rablás alapesete lesz. Ezeken keresztül vizsgáljuk az ország büntetéskiszabási gyakorlatát, és a bírói szervezet levonja a tanulságait” - mondta Darák Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×