eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kövér László: forró kérdés lett az államfőválasztás

Kövér László: forró kérdés lett az államfőválasztás

Áder János olyan színvonalú munkát végez köztársasági elnökként, hogy még az ellenzék sem talál rajta fogást - mondta Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormánypárt elnöksége kedden és szerdán más témák mellett az államfőjelölt személyéről is tárgyal. A teljes beszélgetés este 6 órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

Áder János köztársasági elnöki mandátuma 2017 májusában jár le, 90 nappal előtte kezdődik a következő államfő kiválasztásának időszaka.

„Mire február második felében a Ház összegyűlik, ez a határidő már ketyeg, ezért

aktuális, szinte forró kérdéssé vált.

A Fidesz kedden és szerdán tartott kétnapos elnökségi ülésének is egyik napirendi pontja lesz” - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

A kiválasztás első szempontja az, hogy a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök közötti együttműködés az ország javát szolgálja. Kövér László hangsúlyozta, arról nem érdemes vitát nyitni, hogy a köztársasági elnök méltó módon képviselte-e Magyarországot és jelenítette meg a nemzet egységét, mert egyértelmű a válasz.

„Az első kérdésre is egyértelműnek tűnik az én válaszom, a köztársasági elnök úrral jól együttműködtünk. Újratárgyalásra és az Alkotmánybíróság elé küldött törvényeket, hiszen többek között ez is a dolga. Ha úgy ítéli meg, hogy valamely törvényalkotási produktum nem felel meg az alkotmányosságnak, vagy nem üt meg valamely mércét, akkor ezt megteheti, sőt kötelessége megtenni” - emelte ki az Országgyűlés elnöke.

Nemzetközi tekintélyt teremtett

A köztársasági elnök nemzetközi szerepvállalásáról Kövér László úgy fogalmazott, tekintélyt teremtett Magyarország számára egy olyan kérdésben, amely a világot izgatja.

„Nemcsak a magas politika, sőt ott kevésbé, hanem sokkal inkább az emberek szintjén. Ott válik ez egyre inkább kézzelfogható valósággá, inkább kihívássá, hogy vajon lesz-e a gyerekeinknek elég tiszta ivóvize, olyan környezete, amelyben egészségesen tudnak élni.”

Az Országgyűlés elnöke kérdésre válaszolva elmondta, olyan technikai szempontok fel sem merülnek, hogy mennyi „plusz munkát” okoztak a kormányzatnak a visszaküldött törvények. Ha egy kormány úgy tapasztalja, hogy a köztársasági elnök politikailag elfogult és szándékosan nehezítené a munkát, érdemes lenne megvitatni, de ebben az esetben ez kizárt - hangsúlyozta Kövér László.

„Nemcsak azért, mert a köztársasági elnök úr korábban fideszes parlamenti képviselő, házelnök volt és régi harcostársunk, hanem mert mindenki számára követhetően, világos mérce szerint döntött arról, hogy mely törvényeket küld vissza újratárgyalásra vissza vagy az Alkotmánybíróság elé, ebben

az elfogultságnak még a látszata sem érintette meg.

Még az ellenzék sem nagyon talált fogást rajta, pedig néha úgy láttam, mintha keresett volna” - tette hozzá Kövér László.

A teljes beszélgetés este 6 órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×