eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Januárban derül ki, meddig nem áll meg a 2-es metró

A Kossuth térre épülő új országgyűlési irodaház építésének ütemezésétől függ, hogy tavasszal megnyílhat-e ismét a tér alatti metrómegálló - mondta az InfoRádiónak a Kossuth tér átépítésének vezetője.

December eleje óta nem áll meg a 2-es metró a Kossuth Lajos téren a MTESZ-székház bontása miatt.

„A bontási munkálatok második üteme kezdődött meg néhány nappal ezelőtt, amikor lezárták a metróállomást, és elindult az épület vasbeton szerkezetének bontása. Ennek eredménye már kezd látszani: ha felnézünk az épületre a Kossuth téren, látni lehet, hogy a legfelső szint kezd eltűnni” - mondta Wachsler Tamás.

Hozzátette: egyelőre úgy tűnik, hogy a kivitelező tartja a tervezett ütemtervet. 

„Eszerint március 6-ára kell befejezni a teljes bontást. Ám nem teljesen biztos, hogy ekkor meg lehet nyitni a metróállomást. Ez egy hónapon belül fog kiderülni”

- közölte a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője.

Ezt azzal indokolta, hogy az építésnek is van egy olyan szakasza, ami a metróállomás lezárását teszi szükségessé.

„Az, hogy ez pontosan mikor lesz, az építést kivitelező által összerakott ütemtervből derül majd ki. A napokban fogjuk kiírni az építésre vonatkozó tendert” - tudatta Wachsler Tamás.

Hozzátette: arra próbáljáuk szorítani a legitim eszközökkel a kivitelezőt, hogy ez a lezárás az építés elején legyen, így ugyanis nem kellene kétszer lezárni a metróállomást, hanem egyszer, igaz, akkor hosszabb időre.

Közölte:

az, hogy meddig tart a lezárás, attól is függ, hogy ki milyen technológiát alkalmaz, és hogyan építi fel az építkezés menetét.

Wachsler Tamás elmondta, hogy a terv szerint 2018 szeptemberében fejeződik be az építkezés.

Onnantól kezdve az egykori Hültl Dezső-féle tervek szerinti homlokzatban egységes lesz a térnek ez az oldala.

A bontással kapcsolatban elmondta: a bontást végző kivitilező felszedte a térburkolatot, amit az építkezés után vissza kell helyezni.

„További bontásokra is szükség lesz, mert ahol az irodaházat az Országházzal összekötő alagút vezet, szintén fel kell szedni a burkolatot. Sőt, mivel az alagút nyomvonala átmegy az épület sarkánál lévő növénykazettán, így sajnos az ott lévő cserjéket is fel kell majd szedni” - közölte a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×