Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ketten életveszélyes állapotban a buszbaleset után - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hárman meghaltak az M3-as autópályán szombat éjszaka történt buszbalesetben. Újabb jelentős béremelést kapnak a szociális ágazat dolgozói. Oroszország megvétózza az aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló ENSZ-határozatot. A nap legfontosabb hírei december 18-án.

Ketten még életveszélyes állapotban vannak az M3-as autópályán szombat éjszaka történt buszbaleset sérültjei közül, őket Miskolcon kezelik.A Mezőkeresztes és Mezőkövesd közötti balesetben 3-an vesztették életüket, 28-an megsérültek, közülük 10-en súlyosan. A baleset idején az érintett szakaszon az ónos eső miatt csúszós volt az út, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta a szerencsétlenséget. Az M3-as autópálya érintett szakaszának mindkét oldalán csak vasárnap dél körül állt helyre a közlekedés.

Újabb jelentős béremelést kapnak a szociális ágazat dolgozói - jelentette ki a területért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének hatására a következő 2 évben harmadával emelkedhetnek az átlagbérek, amelyek így jövőre 208 ezer forintra, 2018-ra pedig 233 ezer forintra nőhetnek. Hozzátette: a kormány további 9 milliárd forintot szán a magasabb végzettségűek és a hosszabb ideje pályán lévők béremelésének biztosítására.

Összesen 54 milliárd forint többletforrást kapnak az egyházi oktatási intézmények az országban - jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós közölte: 60-70 településen több mint 120 intézmény újulhat meg az óvodáktól a középiskolákig.

Elkötelezett az európai integráció mellett, de rengeteg zavart is lát az unió működésében az igazságügyi miniszter. Trócsányi László a Karc FM műsorában úgy fogalmazott: Brüsszelnek meg kellene állnia az európai integráció mélyítésében, és az eddig elért eredményeket kellene védelmeznie ahelyett, hogy folyamatosan újabb intézmények létrehozásával próbálja megoldani a problémákat.

Polgári kezdeményezést indít a Jobbik, hogy a bérkiegyenlítést is rögzítse Brüsszel az uniós alapelvek között. Vona Gábor pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy 7 tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzze a kérdést.

Az állami birtokpolitika megváltoztatását és az alapvető élelmiszerek egységes áfacsökkentését szorgalmazza az LMP. Az ellenzéki párt emellett a magyarországi termelők támogatását, valamint a belföldi kereslet és forgalom élénkítését is szeretné elérni.

Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése. A rendkívüli közgyűlést 12 képviselő kezdeményezte, és a tervezett napirendi pontok között szerepelt az Országos Roma Önkormányzat hivatalvezetőjének a leváltása, valamint a Balogh János elleni fegyelmi eljárás indítványozása.

Csak a nemzeti fejlesztési miniszter válasza után hajlandó tárgyalni a MÁV vezetésével a vasútőrök kiszervezéséről a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a cégvezetés nemcsak az érintett munkavállalók, hanem az utasok és a jegyvizsgálók biztonságát is veszélyezteti a lépéssel.

Lengyelországban folytatta két napja kezdett ülősztrájkját az ellenzék, miután eredmény nélkül értek véget a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokról szóló egyeztetések. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a szejm elnöksége január 1-jétől kizárná a szejm épületéből az újságírók többségét.

Spanyolországban a munkavállalói jogok helyreállítását és valódi társadalmi párbeszédet követeltek tüntetők Madridban. A szakszervezetek azután hirdették meg a tiltakozó megmozdulást, hogy november végén tárgyalóasztalhoz ültek az újonnan alakult kormány miniszterelnökével.

Oroszország megvétózza az aleppói evakuálás ellenőrzéséről szóló ENSZ-határozatot. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet indoklása szerint a francia terv katasztrófához vezetne. Franciaország nemzetközi megfigyelőket küldene a kelet-aleppói evakuálások felügyeletére és a városrészben maradt civilek védelmének biztosítására.

A karácsonyi felkészülés fontosságáról beszélt Ferenc pápa advent utolsó vasárnapján. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren tartott beszédében úgy fogalmazott: a következő héten az embereknek meg találniuk a pillanatot a belső lecsendesülésre. Ferenc pápa az idén is személyesen vezeti a Vatikán karácsonyi szertartásait.

96 éves korában meghalt Henry Heimlich sebész, akinek a róla elnevezett fogása számtalan fuldoklót mentett meg. A Heimlich-fogást akkor szokták alkalmazni, ha valaki félrenyel és a tárgy elzárja a légcsövét.

Hosszú betegség után 66 éves korában meghalt Megyesi Gusztáv, az Élet és Irodalom újságírója. Megyesi Gusztáv egy év megszakítással 31 évig volt a lap munkatársa különböző beosztásokban, 1992 és 1993 között dolgozott főszerkesztőként. Az Élet és Irodalom Megyesi Gusztávot saját halottjának tekinti.