eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

Péntek éjfélig még kérhető a méhnyakrák elleni vakcina; a térítésmentes védőoltásra azok a lányok jogosultak, akik a 7. osztályba járnak.

Az iskolákban 2014 szeptembere óta kérhető a humán papilloma vírus elleni oltás a 7. évfolyamra járó, a 12. életévüket már betöltött lányok számára. Az ÁNTSZ szerint a szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni. Az országos program bevezetése óta minden évben a térítésmentes oltásra jogosult gyerekek szülei közül több mint 75 százalékuk élt az igénylés lehetőségével. Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta: eddig már százezren kapák meg az oltást.

Már csak ma kérhető a méhnyakrák elleni oltás

A védettséghez két oltást kell beadni, hat hónap különbséggel. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében. Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, évente 400 nő halálát okozza a daganat és 1200 új esetet diagnosztizálnak.

További információkat itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×