Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Edvi Péter: az ösztöndíj lehetőséget ad a tanulásra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat többféle segítséget nyújt a kárpátaljai rászorulóknak - mondta el az InfoRádióban a szervezet alelnöke. Edvi Péter beszélt a húsz éve működő, szegény sorsú, jó tanuló gyerekek ösztöndíjprogramjáról.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kárpátaljai segítő kampányának több része van; egyrészt a kivizsgálásra, kezelésre, műtétre elhozott gyereknél az első kérdés az, van-e útlevelük – fogalmazott Edvi Péter. A szervezet alelnöke jelezte, segítettek kórházaknak, sok helyen a legalapvetőbb dolgok hiányoznak: ágynemű, cumisüveg vagy infravörös lámpa. Voltak nagyobb segítségek is; a nagyszőlősi kórház még az ottani viszonyok között is elég rossz állapotban volt.

„Ott két ütemben segítünk, először rendbe hoztuk a vizes blokkokat és néhány kórtermeket, és megígértük nekik, hogy további kórtermeket, vizsgálókat és a folyosót is rendbe tesszük.”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke felidézte, hogy a látogatásaik alkalmával több olyan gyereket is találtak, akinek hallásproblémája volt, esetleg süketnéma volt. Amikor megkérdezték, miért nem segítettek nekik korábban, az volt a válasz, nincsenek szűrőkészülékeik.

„Úgy döntöttünk, hogy egész Kárpátalját ellátjuk nagyon modern, dán-német fejlesztésű csecsemő hallásszűrő készülékekkel.”

Edvi Péter beszélt a Gyermekmentő és az MKB közös ösztöndíjáról is, mint mondta, körülbelül húsz éve kezdtek el száz, kifejezetten szegény sorsú, kiválóan tanuló gyermeknek ösztöndíjat adni.

„Több mint százszoros a túljelentkezés. Az, hogy kitűnő a gyerek bizonyítványa, nem elég a bekerüléshez, kell valami plusz: például az, hogy tanulmányi vagy akár sportbajnokságot nyert. A szörnyűbb része az, hogy mondjuk az egyik szülő rokkantnyugdíjas.”

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke elmondta, a gyerekek a második osztály elvégzése után kerülnek a programba, az ösztöndíjat az egyetemi diplomáig kapják. Ennek köszönhetően a gyerek már általános iskolás korától pénzt keres, segít a család fenntartásában.

„Megkapja a lehetőséget, hogy tanuljon” - tette hozzá Edvi Péter.