Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezethetik a szülőket, ha veszélyeztetik a gyermeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek - egyebek mellett ezt tartalmazza a gyermekvédelmi törvény kedden elfogadott módosítása.

Fideszes kezdeményezésre, a gyermekhalálhoz vezető esetek megelőzése érdekében szigorított az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvényeken.

"A gyámhivatali eljárásokban korábban a gyerekek gyámügyeit egyedileg mérlegelte a gyámhatóság és nem kapcsolta össze őket akkor sem, ha a gyerekek testvérek voltak és együtt nevelkedtek a csalásban, tehát mindegyik gyámügy egyedi ügy volt, márpedig az teljesen nyilvánvaló, ahol az egyik gyerek veszélyeztetett vagy vele probléma van, akkor az helyes, ha az egyes ügyeket testvérek esetén összekapcsoljuk. Most erre hoztunk szabályt" - hangsúlyozta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Emellett a gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek. A szerv akár hatósági kényszer alkalmazásával is információkat szerezhet egy gyermekről, ha a szülők elzárkóznak a kapcsolattól a háziorvossal vagy a védőnővel.

"Bizonyos szűrővizsgálatoknál és a gyermekvédelmi szervezetek látogatásánál, vizsgálatánál kötelezővé tettük, hogy be kell engedni őket a lakásba, egyébként ezt jól működő, normális családok esetén nem kérdés, hogy amennyiben a gyerek szűrővizsgálatokon nem jelenik meg, kötelező oltása elmarad, akkor értelemszerűen a háziorvost, házi gyermekorvost, illetőleg a védőnőt azt be kell engedni azért, hogy ő láthassa, hogy a gyerek az hogy van, milyen körülmények között és mi az oka ezeknek a vizsgálatoknak az elmaradásának és ezeket a hiányosságokat a gyámhivatal felé is jelezni kell ezentúl, hogy összekapcsolódjanak a szálak" - mondta Kósa Lajos.

A módosításhoz – kormánypárti beterjesztői szerint – figyelembe vették a korábbi, nagy felháborodást kiváltó, gyermekhalálhoz vezető, ám sem a szülők tudatlanságával, sem rossz anyagi helyzetével nem összefüggésbe hozható esetek nyomán indult hatósági vizsgálatok eredményét is.