Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bővülhet a gyerekesély program

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi 23 térséggel szemben 31 járás adhatja be pályázatát a nehéz helyzetű, gyermekes családok helyzetének javítását célzó programra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy a gyerekesély program a 23 leghátrányosabb helyzetű térségben biztosított lehetőséget a 2007-2013 uniós időszakban a nehéz helyzetű gyermekes családok körülményeinek javítására, a gyerekek esélyeinek növelésére a helyi szolgáltatások- és együttműködések fejlesztésén keresztül.

Ismertetése szerint a 2014-2020-as időszakban a gyerekesély program a gyermekjóléti reformhoz illeszkedik a prevenció megerősítése érdekében, ezért a járási szinten működő család- és gyermekjóléti központok fenntartói pályázhatnak majd.

A felhívásra a korábbi TÁMOP-ot megvalósító 23 térséggel szemben most 31 olyan járás adhatja be pályázatát, ahol a programnak van előzménye, mert az volt a cél, hogy egyetlen település se essen ki a korábbi megvalósítók közül, vagy azok sorából, akik felkészültek a programra, például tartaléklistások voltak.

A programban új elem a szociális és a felzárkózási terület összekapcsolása, ami a fenntarthatóságot is erősíti. Az a cél, hogy a pályázat a kedvezőtlenebb mutatókkal rendelkező, ugyanakkor a gyerekesély szempontjából legfontosabb falvakra koncentráljon - közölte.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a járási programokat széles körű együttműködéssel valósítják meg, és építenek a meglévő szervezetek tapasztalataira. A civil és önkéntes tevékenységek fejlesztése a felhívásban kötelező tevékenység. Arra is van mód, hogy az önkormányzati, egyházi, civil szereplők konzorciumi partnerként vegyenek részt a pályázat megvalósításában - jelezte.

Közölte: a programra ESZA forrásból 15 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez járul még az EFOP 2.1.2 konstrukcióból további hárommilliárd forint, amely a gyermekesély programok infrastrukturális hátterét biztosítja.

A pályázók több értékelési határnapig nyújthatják be támogatási igényüket. Az első határnapig, szeptember 1-ig 22 pályázó jelentkezett. E pályázatok értékelése folyamatban van, a helyi programok indulása 2017 elején várható. A program megvalósítására 4,5-5 év áll rendelkezésre, ez az időtartam már érdemi eredmények elérését is lehetővé teszi. A következő határidő december 16-a, reményeik szerint a további 9 pályázó ekkorra nyújtja be pályázatát.