eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Bővülhet a gyerekesély program

A korábbi 23 térséggel szemben 31 járás adhatja be pályázatát a nehéz helyzetű, gyermekes családok helyzetének javítását célzó programra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy a gyerekesély program a 23 leghátrányosabb helyzetű térségben biztosított lehetőséget a 2007-2013 uniós időszakban a nehéz helyzetű gyermekes családok körülményeinek javítására, a gyerekek esélyeinek növelésére a helyi szolgáltatások- és együttműködések fejlesztésén keresztül.

Ismertetése szerint a 2014-2020-as időszakban a gyerekesély program a gyermekjóléti reformhoz illeszkedik a prevenció megerősítése érdekében, ezért a járási szinten működő család- és gyermekjóléti központok fenntartói pályázhatnak majd.

A felhívásra a korábbi TÁMOP-ot megvalósító 23 térséggel szemben most 31 olyan járás adhatja be pályázatát, ahol a programnak van előzménye, mert az volt a cél, hogy egyetlen település se essen ki a korábbi megvalósítók közül, vagy azok sorából, akik felkészültek a programra, például tartaléklistások voltak.

A programban új elem a szociális és a felzárkózási terület összekapcsolása, ami a fenntarthatóságot is erősíti. Az a cél, hogy a pályázat a kedvezőtlenebb mutatókkal rendelkező, ugyanakkor a gyerekesély szempontjából legfontosabb falvakra koncentráljon - közölte.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a járási programokat széles körű együttműködéssel valósítják meg, és építenek a meglévő szervezetek tapasztalataira. A civil és önkéntes tevékenységek fejlesztése a felhívásban kötelező tevékenység. Arra is van mód, hogy az önkormányzati, egyházi, civil szereplők konzorciumi partnerként vegyenek részt a pályázat megvalósításában - jelezte.

Közölte: a programra ESZA forrásból 15 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez járul még az EFOP 2.1.2 konstrukcióból további hárommilliárd forint, amely a gyermekesély programok infrastrukturális hátterét biztosítja.

A pályázók több értékelési határnapig nyújthatják be támogatási igényüket. Az első határnapig, szeptember 1-ig 22 pályázó jelentkezett. E pályázatok értékelése folyamatban van, a helyi programok indulása 2017 elején várható. A program megvalósítására 4,5-5 év áll rendelkezésre, ez az időtartam már érdemi eredmények elérését is lehetővé teszi. A következő határidő december 16-a, reményeik szerint a további 9 pályázó ekkorra nyújtja be pályázatát.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×