Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghosszabbították a nyomozást a Mengyi-ügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ügyészség meghosszabbította a nyomozást az egyebek mellett vesztegetéssel is gyanúsított fideszes képviselő, Mengyi Roland ügyében.

Az ügyet augusztusban a 168 Óra robbantotta ki. Azt írták, hogy a fideszes politikus 100 millió forintos uniós támogatás lenyúlási tervének volt részese. Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi Roland a megnyert pénz először 50, aztán már 90 százaléka fejében segített volna nekik, hogy kifejezetten rájuk írjanak ki egy 500 milliós pályázatot.

A magát állítólag Voldemortnak hívató képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: az ügynek jelenleg hat gyanúsítottja van

„A Központi Nyomozó Főügyészség kérésére a Legfőbb Ügyészség a nyomozás határidejét meghosszabbította 2017. február 12-ig. A gyanúsítottakkal közölt minősítés és tényállás nem változott.”

Mengyi Rolandot – akinek a mentelmi jogát szeptemberben függesztette fel az Országgyűlés - az ügyészek október 10-én hallgatták ki, de tagadta bűnösségét. Meggyanúsítása óta már tartottak házkutatást, és iratokat is lefoglaltak. A politikus a gyanúsítást megpanaszolta, és kifogással élt a házkutatás és az iratlefoglalások ellen is, de a Legfőbb Ügyészség az összes beadványt elutasította.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a képviselőnek magáért kell helyt állnia, a kormány nem áll helyt érte.

„A saját belső vizsgálatunkban szeretnék arra világos választ adni, hogy akár ebben az ügyben vagy modellben sikerült-e a döntéshozókat a pályázat tartalmát illetően érdemben befolyásolni.”

A Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője szerint az ügy semelyik gyanúsítja nincs kényszerintézkedés hatálya alatt.