Inforádió

Meghallgatom Élő adás

LMP: az oktatási rendszer szétverése a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az oktatási rendszer szétverése a Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne, hiszen olyan károkat okoz, amelyeket csak hosszú évtizedek munkájával lehet helyrehozni - mondta Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap telefonon az MTI-nek.

A képviselő az idei PISA-felméréssel kapcsolatban elmondta: az elmúlt 16 év legrosszabb eredményét kapta Magyarország, amivel jóval az OECD-országok átlaga alá került, és több fontos mutatóban is sereghajtó.

A politikus úgy vélte, erre nem lehet mentsége a kormánynak, de az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt évtizedek oktatáspolitikája jelentős szerepet játszik a mostani helyzetben.

Ugyanakkor kiemelt felelőssége azért lehet az Orbán-kormánynak, mert a leghosszabb ideig volt hatalmon a mostani miniszterelnök által vezetett politikai erő - fűzte hozzá.

Az LMP javaslatai között megemlítette, hogy össze kell hívni egy PISA-bizottságot, amelyben meg kell szólaltatni az oktatásügy szereplőit, és megvizsgálni a "bukás" okait.

A bizottságnak intézkedési tervet kell készítenie a legfontosabb teendőkről, majd a szakmai ajánlásait végre kell hajtani.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a mostani helyzet úgy javulhatna, ha újraírnák az alaptantervet, ha szabadabban lehetne tankönyvet választani, ha megreformálnák a pedagógusképzést, és megváltoztatnák a fenntartói rendszert.