eur:
394.67
usd:
371.81
bux:
66843.13
2024. április 16. kedd Csongor

Még több hatósági eljárási díj szűnhet meg

Újabb húsz hatósági eljárási díjat szüntetne meg a kormány, az erről szóló előterjesztés Országgyűlési vitájában az ellenzéki pártok támogatták a javaslatot, ám nem tartották elég széleskörűnek.

Az újabb, illetékek és hatósági díjak megszüntetéséről szóló törvénycsomagról kezdett vitában Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztette a képviselőket a korábbi bürokráciacsökkentő lépésekre, amelyekkel már több mint 260 törvényt módosított a Ház.

"Így a magánszemélyek számára 400 millió forintot meghaladó megtakarítás keletkezhet, a vállalkozások körében pedig mintegy 1,2-1,3 milliárd mentességet adunk a cégalapítás körében."

A tervezet értelmében jövő márciustól teljeskörűen illetékmentessé válna az anyakönyvi kivonat- és a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum kiállítása; a közműpótló talajvízkút létesítésének vagy módosításának engedélyezése; továbbá a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról. Illetékmentessé válhat a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság cégbírósági bejegyzése, ingyenessé válhat az értesítési cím változásának bejelentése, továbbá mások mellett illetékmentessé válhat a 65 év fölöttiek magánútlevele.

A szocialista Heringes Anita úgy vélte, hogy a javaslat bosszantó illetékeket töröl el, ám nem teljes.

"Az önkormányzatok esetében az elektronikus dokumentumkén szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezését évente egy alkalommal díjmentessé kéne tenni."

Szávay István a Jobbik részéről maga is üdvözölte az állampolgári terhek csökkentéséről szóló javaslatot, ám nem tartotta elég átfogónak.

"Nem biztos, hogy mindig magának az illetéknek az eltörlése jelenti a megoldást akkor, amikor egyébként egy fölösleges hatósági aktussal van dolgunk."

Kovács Zoltán a kritikákra válaszul zárszavában leszögezte, hogy a tavaly és az idén elfogadott változtatások koherens rendszert alkotnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×