eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: aki nem áll ki saját magáért, azon a többség át fog nézni

Minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon Orbán Viktor miniszterelnök Szatmárnémetiben.

Aki nem áll ki saját magáért, nem megy el szavazni, vagyis még arról sem gondoskodik, hogy képviselete legyen például a törvényhozásban, azon a többség át fog nézni

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a romániai Szatmárnémetiben, miután tárgyalt meghívójával, Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével.

„Aki nem képviselteti magát, nem is érdemel mást, mint hogy elnézzenek mellette vagy átnézzenek rajta. Azt szeretném, hogyha a magyarság nem hozná saját magát ebbe a helyzetbe itt, Romániában. Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon, azt szeretném, ha a magyarok kiállnának a saját érdekeikért, és egyébként jótékony eszközként szolgálnának a román-magyar együttműködés tekintetében is” - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök jelezte, a magyar kormány a lehető legjobb együttműködésre törekszik Bukaresttel a jelenleg tapasztalható egyes, nyugtalanító jelenségek ellenére is.

„Természetesen nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy vannak olyan jelenségek és vannak olyan fejlemények ma a romániai magyar közösség környékén, az őt körülölelő román politikai világban, amely fenyegetettséget jelent. Ezek kifejezetten kedvezőtlen tendenciák. Úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tiszteletet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani” - közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország a sikeres Romániában érdekelt. Ez azért is fontos, mert szomszédos országok lévén "Románia sikere felértékeli Magyarországot is" – fogalmazott.

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke fontos és sorsdöntő választásnak nevezte a december 11-ei voksolást, mert olyan reformokról döntenek majd Bukarestben, amelyek hosszú évtizedekre befolyásolják a Romániában élő emberek mindennapjait.

„Ezért mi azt szeretnénk, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, hogy ne lehessen megkerülni azt az 1,3 millió magyar embert, aki Romániában él, aki a nemzeti identitását, kultúráját fontosnak tartja, és meg akarja őrizni, újra akarja termelni, meg akarja erősíteni” - fogalmazott Orbán Viktor.

Az RMDSZ megtette morális kötelességét, és összefogott a Magyar Polgári Párttal – mondta Kelemen Hunor.

A megbeszéléseken Orbán Viktor találkozott Szatmárnémeti polgármesterével is, és a városvezető felvetésére a közeljövőben Budapesten megkezdik annak a 35-40 kilométeres autópálya-szakasznak a megtervezését és kivitelezését, amellyel a várost közvetlenül rá tudják kötni a magyarországi, és ezen keresztül az európai autópálya-rendszerre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ciolos "illetlennek" tartja Orbán Viktor Szatmárnémetiben tett kijelentéseit

Dacian Ciolos román miniszterelnök szerint "illetlenek", és "nem elegánsak" azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban - közölte Liviu Iolu román kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a "választási logikát" követi.

"Ciolos miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja" - mondta a kormányszóvivő.

Csütörtökön délelőtt Orbán Viktor Szatmárnémetiben találkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel és parlamenti jelöltjeivel, Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közös sajtóértekezletén pedig minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon.

A miniszterelnököt a román média egyik képviselője megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, "de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni". "Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek" - mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor "az egyenes utat választotta".

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×