eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Most érdemes tenni az influenza ellen

Még nincs influenzajárvány Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos. Az országos tisztifőorvost szerint fontos, hogy az idős vagy krónikus betegek időben, még most kérjék a háziorvosuktól az ingyenes védőoltás. A járványt január közepére várják a szakemberek.

„Az influenzát általában egy banális betegségnek tekintjük, holott a WHO kimutatásai szerint ez évente 250-500 ezer ember halálához vezető járványos fertőző megbetegedés” - mondta Szentes Tamás.

Hozzátette: ez a megbetegedés az esetek többségében csupán egy egyszerű felső légúti huruttal jár, sőt, az esetek 30-60 százalékában tünetmentesen zajlik ez a fertőzés, ugyanakkor bizonyos csoportoknál fokozott kockázatot jelent.

„Aki idős, krónikus beteg, terhes vagy gyerekvállalást tervez a közeljövőben, fokozott kockázattal rendelkezik. Náluk az influenza kialakulása sokkal súlyosabb állapotot eredményezhet, mint egy egészséges fiatal felnőttben” - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

„Ezekre a kockázati csoportokra kell nagy hangsúlyt fektetni, és náluk ezt a fertőző megbetegedést el kell kerülni. Ennek egyszerűen hozzáférhető módja az az ingyenes védőoltás, amit felkínálunk a számukra” - mondta.

A szakember kijelentette: nincs járvány Magyarországon, tehát aki most vagy a következő napokban beoltatja magát, az nagy valószínűséggel el tudja kerülni az influenzát.

Közölte: tavaly és az előző évben is az év 3. és a 11. hete között zajlott le az influenzajárvány, ekkor alakult ki a legtöbb fertőzés az országban.

„2015-ben több mint félmillió igazolt fertőzött volt, tavaly viszont az adatok csak valamivel több mint negyedmillió fertőzöttet mutattak” - emlékeztetett Szentes Tamás.

„Ám ha hozzászámoljuk azt, hogy ezeknek a fertőzéseknek a 30-60 százaléka tünetmentesen zajlik, akkor ez azt jelenti, hogy két éve a lakosságnak körülbelül a 10 százaléka esett át influenzafertőzésen” - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

„Elegendő védőoltás áll rendelkezésre, tehát mindenki, aki ingyenes védőoltásra jogosult, a kockázati csoportba tartozik, hozzáférhet az ingyenes védőoltáshoz, amelyek jó minőségűek és biztonságosak. Az igénybe vételük minden esetben javasolt” - javasolta Szentes Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×