eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lázár János megbeszélést kezdeményez az orvosi leletek jobb megismerhetősége érdekében

Lázár János megbeszélést kezdeményez az orvosi leletek jobb megismerhetősége érdekében

Kerekasztal megbeszélést kezdeményez a Miniszterelnökséget vezető miniszter az orvosi leletek jobb megismerhetősége érdekében. Ezt Lázár János jelentette be a Kormányinfón. Az ügyben az InfoRádió kereste meg a Miniszterelnökséget.

„Az orvosi látlelet kérdése mellett nem lehet elmenni annyival, hogy megvannak a szakmai sztenderdek. Ugyan, amikor beteg megkapja az orvosi leletet, az nem neki, hanem háziorvosnak szól. Az orvosszakma álláspontja az, hogy be kell tartani a törvényeket és fel kell világosítani a beteget, de ennek eszköze nem a lelet, ami a kollégának szól, hogy a gyógyítómunkát el tudja végezni” - mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, felmerül az a kérdés, hogy

van-e joga a betegnek megismerni és megérteni a leletet.

„Volt olyan Kúriáig eljutó per, ahol az orvos nem hívta fel a lelet tartalmára a beteg figyelmét, ezért elmaradt egy kontroll, és egy visszafordíthatatlan betegsége lett, amiért egyébként kártalanítást ítélt meg a Kúria. A lelet tartalmának és az ahhoz kapcsolódó tájékoztatásnak tehát van jelentősége.”

Lázár János nem tartja ideális megoldásnak a mai gyakorlatot, ezért az ombudsman állásfoglalását kéri a betegek megfelelő tájékoztatása érdekében. Hozzátette: az orvosi kamara, az Egészségügyi Tudományos Tanács, az egészségügyi államtitkárság, betegjogi szervezetek és a Miniszterelnökség képviselői a jövő év elején egyeztetést tartanak arról, hogy milyen információkat kellene tartalmaznia az orvosi leleteknek azért, hogy az alapján a páciensek is tájékozódhassanak egészségi állapotukról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×