Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Polt Péter: egyre kifinomultabb módszerekkel élnek a bűnözők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csökkent a bűncselekmények száma - mondta a legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén. Polt Péter a vádhatóság 2015-ös tevékenységéről szóló beszámoló vitáján vett részt.

2015-ben 15 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és ez az ügyészség sikere is - mondta expozéjában Polt Péter.

"Ki kell emelni külön a lopások számának csökkenését, az emberölések számának csökkenését, az okirattal kapcsolatos bűncselekmények számának csökkenését, vagy a szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése számának csökkenését, azért is, mert ezekben a kategóriákban az átlagot meghaladó módon csökkent az elkövetések száma" - mutatott rá a legfőbb ügyész. 

Az embercsempészettel kapcsolatos ügyek és a gazdasági bűncselekmények száma viszont nőtt. Sok elkövető már kifinomult módszereket alkalmaz, ami megnehezíti a felderítést - tette hozzá a legfőbb ügyész.

"E bűncselekmények felderítését a határon átnyúló bűnözés is nehezíti. Az ügyészi szervezet az uniós bűnügyi együttműködés segítségével tudja ezeket a cselekményeket kezelni. Nagyon fontos a közös nyomozócsoportok felállítása, amelyek igen sikeresen működnek" - hangsúlyozta.

Polt Péter elmondta, hogy a bíróság az esetek 88 százalékában megalapozottnak tartotta az előzetes letartóztatásra vonatozó ügyészi indítványokat, vagyis közvetve magát a gyanút. A legfőbb ügyész szerint tavaly sikerült egyszerűsíteni és gyorsítani a büntetőeljárást.

"Ennek jegyében a vádemelési javaslattal érkezett ügyek közül 4633 terhelt ügyében közvetítői eljárásra utaltuk az ügyet. Éltünk a bírósági út elkerülésének további lehetőségeivel, a nyomozás megrovás alkalmazásával történt megszüntetésével, a vádemelés részbeni mellőzésével és elhalasztásával is" - ismertette.

Polt Péter rámutatott, hogy amikor csak lehet, elkobozzák a bűncselekménnyel szerzett javakat. A vádlottak és az elítéltek száma összességében csökkent, a bíróság elé állók 80 százaléka azonban még így is kapott valamilyen büntetést, sőt az életfogytiglannal sújtottak száma 27-ről 39-re nőtt.

Jelezte, hogy az ügyészség kiemelten kezeli a migrációval összefüggő ügyeket, a gyermekvédelmet és a webáruházak működését.

Az expozét a vezérszónoki felszólalások követték. A Fidesz és a KDNP szerint az ügyészség megfelelt a kihívásoknak, az MSZP szerint azonban a vádhatóság a diktatúra egyik pillére, és koncepciós eljárásokat folytat az ellenzékkel szemben. A Jobbik sem támogatja a beszámolót, mert szerinte az ügyészség nem lép fel hatékonyan a korrupció ellen. Ugyanezt mondta az LMP vezérszónoka is.