Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kónya Imre kitálal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megjelent Kónya Imre, a Boross-kormány belügyminiszterének visszaemlékezés-kötete a rendszerváltásról és az azt követő időszakról. A könyvet, amelynek címe ...és az ünnep mindig elmarad?, szerda este mutatták be Budapesten.

A könyvbemutatón Kónya Imre hangsúlyozta, hogy nem történelemkönyvet és nem is legendáriumot akart írni, hanem hús-vér emberekről szóló történeteket.

"Úgy gondoltam - fogalmazott az egykori politikus -, hogy ezzel tudom közel hozni az emberekhez azt az időszakot, amelyet én a magyar történelem kiemelkedő időszakának tartok, de amely korszakot az emberek nagyon negatívan értékelnek".

Hozzátette: az emberek az alapján ítélik meg a rendszerváltást, ahova vezetett, a könyv viszont azt akarja megmutatni, amiből kiindult. A rendszerváltozás szereplői ugyanis - a gyakori vádakkal szemben - nem a történelem bábjai voltak, hanem olyan emberek, akik egytől egyig tenni akartak és tettek is a változásokért.

Kónya Imre elmondta, a kötet címe a csalódásra utal, amiért az emberek nem tudtak együtt örülni az olyan "hatalmas, gyönyörű eseményeknek", mint például az ország szabaddá válása vagy az oroszok kivonulása.

A közös ünnep elmaradását abban látja, hogy a korábbi politikai elit és a mögötte álló értelmiség nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy nem az az oldal nyerte meg az első szabad választást, amelyikkel ők rokonszenveztek.

Szólt arról, hogy a rendszerváltással az emberek egyik napról a másikra elveszítették azt a "langyos biztonságot", amelyet a Kádár-rendszer adott, és ezért őket, az új hatalmat tettek felelőssé. Ugyanakkor biztos abban, hogy száz év múlva, történelmi távlatból tekintve egészen másként fogják megítélni az 1988-tól 1994-ig tartó időszakot.

Hozzátette: a könyv és a korszak két, számára legfontosabb alakja Antall József kormányfő és Szabad György, az Országgyűlés elnöke, de a visszaemlékezés-kötet azoknak a képviselőtársainak is szól, akik közül sokaknak kisiklott az élete a politikai szerepvállalás miatt.

Az eseményen részt vett mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Kupa Mihály volt pénzügyminiszter, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök és Schiffer András, az LMP volttárselnöke.