eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az ellenzék is elégedett a Kúria munkájával

Az igazságot érvényre juttató ítélkezéshez megfelelő szervezeti kultúra kell - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, a bírói testület 2015-ös tevékenységéről szóló országgyűlési beszámoló általános vitájában.

Az ítélkezés igazi tartalma a bűnösség és ártatlanság, a jogos igény és a jogtalanság kérdésének eldöntése - mondta expozéjában Darák Péter, aki a Nagy Imre-perben született ítéletet hozta fel negatív példaként.

"Az igazságszolgáltatásnak van egy olyan technikai-racionalitás oldala, amelynek szabályait látszólag betartva figyelmen kívül lehet hagyni az ítélkezés igazi tartalmát" - mutatott rá Darák Péter.

A Kúria elnöke szerint az igazságot érvényre jutó ítélkezéshez olyan szervezeti kultúrára van szükség, ami nagyobb figyelmet szentel a tartalmi kérdéseknek, mint a jogászi hivatás technikai racionalitásának.

"A Kúria elnökének személyes törekvése is, hogy olyan testületeket hozzon létre, amelyek segítenek egy, az igazságosság érvényre jutását támogató szervezeti kultúra kialakításában" - húzta alá.

Darák Péter beszámolt a Kúria önkormányzati tanácsának 2015-ös tevékenységéről. Elmondta, hogy az ügyek a legtöbb esetben bírói kezdeményezésre érkeztek a testülethez. A jogalkotói hatalom korlátait állapították meg, amikor egy önkormányzat egy meghatározott társadalmi csoportot a település elhagyására kívánt rábírni. Törvénysértőnek ítélték, hogy egy önkormányzat a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásnak minősített egy választási plakátot, és azt is, hogy egy másik helyhatóság szankcióval fenyegette meg a közterületen közhasználatú létesítményt beszennyezőket, azok ugyanis szabálysértést követnek el, a megbüntetésük tehát nem az önkormányzat dolga.

A Kúria jogegységgel összefüggő tevékenységéből kiemelte a hatályon kívül helyező végzések kúriai kontrolljának megteremtését, és emlékeztetett arra, hogy megállapították a tényleges életfogytiglan kiszabásának gyakorlati ismérveit.

Az expozét a vezérszónoki felszólalások követték. Ezek alapján a Kúria munkájával nemcsak a kormányoldal, hanem az ellenzék is elégedett. A fideszes Répássy Róbert javaslatot tett arra, hogy készüljenek olyan elemzések, amelyeknek köszönhetően az emberek megértik, hogy a másodfokú bíróság miért hoz ellenkező ítéletet, mint az elsőfokú.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×