eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Nem tetszik kormánynak az európai ügyészség

A tervezet jelen formájában a kormány nem támogatja az Európai Ügyészi Szervezet felállítását - húzta alá az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlés ülésén.

Az uniós strukturális alapok felhasználását és a határokon átnyúló csalásokat vizsgálni hivatott Európai Ügyészi Szervezet sokéves terve Vera Jourová uniós jogi biztos budapesti látogatásával került a parlament napirendjére, mivel az Európai Bizottság cseh tagja a Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt úgy látta: szükség van az új szervezetre.

A fideszes Hörcsik Richárd, a bizottság elnöke másnap, napirend előtti felszólalásában reagált az elhangzottakra, és úgy látta: fel kell lépni az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ellen, ám – mint mondta – a rendelettervezet kihatással lehet Magyarország szuverenitására, közjogi berendezkedésére és a büntető igazságszolgáltatásra.

"Elsődleges szempont a szubszidiaritás és az arányosság elvének az érvényesülése. Másodszor tiszteletben kell tartani Magyarország nemzeti identitását és alapvető alkotmányos berendezkedését. Harmadszor maximálisan tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket, mert jelenleg nem látjuk biztosítottnak az Európai Ügyészség és a nemzeti hatóságok hatáskörének egyértelmű elhatárolását."

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára maga is osztotta párttársa aggályait és szintén nem volt elégedett a jelenlegi uniós tervezettel.

"Tekintettel a tényre, hogy a szerződések szerint az Európai Ügyészség létrehozása csak egy lehetőség arra, hogy milyen eszközökkel harcoljunk az unió pénzügyi érdekeinek sérelme ellen, a tervezetet jelenlegi formájában nem tudjuk támogatni."

Az államtitkár azonban hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is egyetért azokkal a törekvésekkel, amelyek az Európai Ügyészség létrehozása mögött húzódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum látszólag a mai nap is kitarthat, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és a határidős indexek állása alapján Európában is pozitív nyitás jöhet. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×