Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tetszik kormánynak az európai ügyészség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervezet jelen formájában a kormány nem támogatja az Európai Ügyészi Szervezet felállítását - húzta alá az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az Országgyűlés ülésén.

Az uniós strukturális alapok felhasználását és a határokon átnyúló csalásokat vizsgálni hivatott Európai Ügyészi Szervezet sokéves terve Vera Jourová uniós jogi biztos budapesti látogatásával került a parlament napirendjére, mivel az Európai Bizottság cseh tagja a Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt úgy látta: szükség van az új szervezetre.

A fideszes Hörcsik Richárd, a bizottság elnöke másnap, napirend előtti felszólalásában reagált az elhangzottakra, és úgy látta: fel kell lépni az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények ellen, ám – mint mondta – a rendelettervezet kihatással lehet Magyarország szuverenitására, közjogi berendezkedésére és a büntető igazságszolgáltatásra.

"Elsődleges szempont a szubszidiaritás és az arányosság elvének az érvényesülése. Másodszor tiszteletben kell tartani Magyarország nemzeti identitását és alapvető alkotmányos berendezkedését. Harmadszor maximálisan tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket, mert jelenleg nem látjuk biztosítottnak az Európai Ügyészség és a nemzeti hatóságok hatáskörének egyértelmű elhatárolását."

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára maga is osztotta párttársa aggályait és szintén nem volt elégedett a jelenlegi uniós tervezettel.

"Tekintettel a tényre, hogy a szerződések szerint az Európai Ügyészség létrehozása csak egy lehetőség arra, hogy milyen eszközökkel harcoljunk az unió pénzügyi érdekeinek sérelme ellen, a tervezetet jelenlegi formájában nem tudjuk támogatni."

Az államtitkár azonban hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is egyetért azokkal a törekvésekkel, amelyek az Európai Ügyészség létrehozása mögött húzódnak.