eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Metróbaleset, 15 sérülttel - a nap hírei

Benyújtotta az új adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. Magyarország és Szlovákia együttműködéséről tárgyalt Budapesten a szlovák államfő és a magyar miniszterelnök. Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a reggeli metróbaleset körülményeit. A nap legfontosabb hírei december 5-én.

Benyújtotta az új adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. Az adóügyekért is felelős államtitkár a versenyképesség növeléséről szóló adócsomagnak nevezte a javaslatot és hozzátette: a tárca azt szeretné, ha a parlament már a jövő héten elfogadná a változtatásokat. Tállai András kiemelte: a kormány a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalék után, egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke. Az MSZP ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentumban nem az ígért 1,6 százalékos, hanem az eredeti 0,9 százalékos nyugdíjemelés szerepel. A vita csütörtökön kezdődik a törvényjavaslatról.

Magyarország és Szlovákia együttműködéséről tárgyalt Budapesten a szlovák államfő és a magyar miniszterelnök. Andrej Kiska és Orbán Viktor megbeszélésen elhangzott: a két ország érdekelt egymás sikerében. A felek megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók, mint napjainkban. A minden korábbinál jobb magyar-szlovák gazdasági kapcsolatokat méltatta a magyar államfő. Áder János a szlovák kollégájával folytatott budapesti tárgyalása után kiemelte: Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere.

A szakképzés minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb fejlesztését sürgeti a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Európai szakképzési hét kezdetén kijelentette: a gazdaság igényeinek megfelelő, képzett munkavállalók nélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás további bővüléséhez szükséges termelékenység-emelés. Példaként említette a digitális átalakulással járó kihívásokat, mivel a digitalizáció elterjedése miatt a 4 millió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg.

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a reggeli metróbaleset körülményeit. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya ismeretlen tettes ellen indított nyomozást vasúti közlekedés veszélyeztetése gyanúja miatt. Az M1 információja szerint tizenöten sérültek meg a balesetben. Őket a budapesti Honvédkórházba, valamint az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vitték. Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvos ezredese elmondta: az intézménybe került emberek jellemzően fejükön, illetve mellkasukon zúzódásos sérüléseket szenvedtek. A balesetben a Közlekedésbiztonsági Szervezet megállapításai szerint szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása. A vonatok adatrögzítőiből kinyert adatokat várhatóan szerdára értékelik ki a szakemberek. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta: műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárja ki az emberi mulasztás lehetőségét.

A rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez szükséges források biztosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az idei költségvetésben a Belügyminisztérium fejezetében több mint 22 milliárd forinttal lehet túllépni a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat. Emellett a jövő évi költségvetésben a belügyminiszternek, illetve a honvédelmi tárca vezetőjének összesen 31 milliárd forint erejéig kell kötelezettséget vállalnia a migrációs nyomás kezeléséhez szükséges intézkedések megtételére.

Elindult a harmadik magyar rendőrkontingens a szerb-bolgár határszakaszra, hogy segítsen az illegális bevándorlás elleni fellépésben. Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka azt mondta: a magyar rendőrség régóta törekedett arra, hogy magas szintre emelje a szerb rendőrséggel a kapcsolatot az illegális bevándorlás kezelésében.

Mégsem a kormányhivatalok dolgozói, hanem a postások kézbesítik a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat - erősítette meg a sajtóértesülést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné az InfoRádióban elmondta: a miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta az érdekképviselet érveit, ami szerint a járási kormányhivatalokban értékküldemény kézbesítéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő szaktudás és infrastruktúra.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan felfüggeszti az E.on csoport a számlatartozások miatti kikapcsolásokat az ünnepi időszakban. A szolgáltató tájékoztatása szerint a 60 napot meghaladó tartozás miatti kikapcsolásokat szünetelteti az érintett lakossági ügyfeleknél december 16. és január 6. között.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×