Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Januártól életbe léphet az új adócsomag

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Benyújtotta a nemzetgazdasági tárca a minimálbér emelését tartalmazó bérmegállapodáshoz kapcsolódó új adócsomagot az Országgyűlésnek.

A minimálbér emelését tartalmazó – a munkavállalók, a munkaadók és a kormány közötti hatéves – bérmegállapodás, több adónem csökkentésével számolt, ezeket terjesztette most a Ház elé a nemzetgazdasági tárca.

"Egyrészt az élő munka terhein csökkent az Országgyűlés a törvényjavaslat elfogadásával, másrészt pedig a nyereségadót is lényegesen csökkenti. A társasági adó tekintetében mintegy 400 ezer vállalkozást fog érinteni ez a változás, melynek lényege, hogy egységesen 9 százalék lesz a társasági adó mértéke, itt szeretném megjegyezni, hogy ez 145 milliárd forintot fog hagyni a vállalkozásoknál és ezzel az uniós országok közül Magyarországon lesz a legalacsonyabb a vállalkozói jövedelemadó, azaz a társasági adó" - mondta Tállai András, a minisztérium államtitkára.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője azonban nem volt megelégedve a javaslattal és aláhúzta, hogy a dokumentumban továbbra is csak 0,9 százalékos nyugdíjemelés szerepel, nem a korábban ígért 1,6 százalék.

"Ez számunkra teljesen elfogadhatatlan, a salátatörvény tartalmazza a lex-Hunguard-ot, amely azt mondja, hogy a banki szférában a pénzügyi adatkezelést egy magáncég, egy Fidesz-közeli magáncég folytathatja, ez az úgynevezett Hunguard nevű cég. Hogy egy magáncég hogy juthat hozzá a bankszámla forgalmi adatainkhoz, ez egészen elképesztő, ismerjük ennek a cégnek a múltját."

Tekintve, hogy az Országgyűlés elfogadta, hogy a javaslatot a házszabályi rendelkezésektől eltérve tárgyalják, az adóváltozásokról csütörtökön kezdik meg a vitát a képviselők és jövő hétfőn meg is szavazhatják. Ebben az esetben január 1-jén léphet hatályba a csomag.