eur:
394.39
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Figyelmeztet a külügy - a nap hírei

Elismerte vereségét Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje a megismételt államfőválasztáson. Fokozott óvatosságot kér a Külügyminisztérium a külföldre látogató magyaroktól. Örök nyugalomra helyezték Fidel Castrót. A nap legfontosabb hírei december 4-én.

A hivatalos, előzetes eredmények szerint Alexander Van der Bellen a leadott szavazatok 51,6 százalékával vezet az ausztriai elnökválasztás megismételt második fordulójában. A függetlenként induló, de a Zöldek pártja által is támogatott politikus egy Európa barát Ausztria győzelméről beszélt. Riválisa, az Osztrák Szabadságpárt jelöltje elismerte vereségét. Norbert Hofer 48,3 százalékot kapott. Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott mintegy 700 ezer szavazatot is összeszámolják. Ausztriának július óta nincs államfője, miután a tavaszi választás második fordulójának eredményét az Osztrák Szabadságpárt megtámadta, a levélben leadott szavazatok szabálytalan számlálása miatt.

A siker, a gazdagság és az élvezetek hajhászása ellen emelte fel szavát Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter-téren összegyűlt hívők előtt elítélte a gyengébbek kárára érvényesített hatalomvágyat is. A pápa úgy fogalmazott: karácsony közeledtével mindenkinek lelkiismereti önvizsgálatot kell tartania. Azt is hangsúlyozta: Isten az, aki megszabadíthatja az embereket az önzéstől és a korrupció bűnétől.

Fokozott óvatosságra kéri a Külügyminisztérium a külföldre utazó magyarokat. A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma az esetleges terrorakciók miatt óvatosságra intette Európába látogató polgárait, illetve az Europol is figyelmeztetést adott ki, amely szerint nagy valószínűséggel újabb támadásokat tervez Európában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. Szijjártó Péter arra kért mindenkit, hogy regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján, és ne csak az országot, hanem a tartózkodási helyül kiválasztott várost is jelölje meg.

Az Európai Unió és a közép-európai térség megerősítéséről egyeztettek a visegrádi csoport parlamenti elnökei. A munkamegbeszélést délkelet-lengyelországban tartotta a lengyel, a szlovák, a cseh és a magyar házelnök. A V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország kezdeményezésére összehívott kétnapos találkozón Kövér László, az Országgyűlés elnöke fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi Négyek országainak parlamentjei az együttműködés fenntartására ösztönözzék kormányukat.

A többi között a közbeszerzési törvény módosításáról is dönthet az Országgyűlés a következő héten. A parlament négynapos üléssel folytatja munkáját. A képviselők kedden 26 előterjesztésről szavaznak. A kormány szándéka szerint szigorúbbá, ugyanakkor átláthatóbbá és egyszerűbbé válnak a közbeszerzési eljárások. Egy bizottsági módosító javaslat értelmében kimondanák, hogy az adókedvezmények a jövőben nem minősülnének támogatásnak. A parlament honlapja szerint az Országgyűlés december 12-én tartja idei utolsó ülését.

Új nyugdíjszámítási módszert és áfacsökkentést szorgalmaz az MSZP. Gúr Nándor, a párt alelnöke elmondta: a szocialisták szerint, úgy kell megváltoztatni a nyugdíjszámítás rendszerét, hogy ne csak az infláció, hanem a gazdasági növekedés alapján is történjen a kalkuláció. Az ellenzéki képviselő jelezte: az általa benyújtott országgyűlési határozati javaslat lehetővé tenné a férfiak nyugdíjba vonulását 41 év szolgálati idő után.

Két ezüst és négy bronzérmet szerzett a 14 szakmában versenyző magyar csapat a fiatal szakmunkások svédországi Európa-bajnokságán. A versenyen 35 szakmában 28 országból mintegy 500 fiatal szakmunkás mérte össze tudását december 1-3. között. A magyar csapat az átlag pontszámok alapján az 5. helyen, az éremtáblán a 8. helyen végzett 28 ország között.

Örök nyugalomra helyezték Fidel Castrót: a kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában temették el. Kubai tisztségviselők az utolsó pillanatban módosítottak a terveken, és megtiltották az esemény hazai és nemzetközi élő televíziós közvetítését. A szertartáson így csak a családtagok és a meghívott vendégek vettek részt, köztük több latin-amerikai baloldali vezető. Az Egyesült Államokat a nagykövet és a nemzetbiztonsági tanácsadó képviselte. Fidel Castro november 25-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×