eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormány ragaszkodik a hatósági árakhoz - a nap hírei

Magyarország ragaszkodik az áram és a gáz hatósági árnak fenntartásához – jelentette ki a kormányfő. A versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a gazdasági növekedésért a nemzetgazdasági miniszter. Átadták a 2016-os Prima Primissima Díjakat. A nap legfontosabb hírei december 2-án.

A kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor beszélt arról is: nem fél attól, hogy a minimálbér-emelés nehéz terheket róna a vállalkozásokra. A kormányfő az Alkotmánybíróság uniós kvótarendszert érintő határozatáról azt mondta: a testület világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény szövege alapján, alkotmánymódosítás nélkül is joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a versenyképességet hosszú távon a kutatásfejlesztés, a vállalkozói szellem és a mindezeket támogató gazdaságpolitika befolyásolja.Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor azt mondta: a szociális partnerekkel közösen elfogadott megállapodás egyszerre támogatja a béremelést és a versenyképesség javítását. A kormány arra számít, hogy már jövőre magasabb lehet a gazdasági növekedés üteme a várt 3,1 százaléknál.

Tovább emelkednek a honvédségi állomány juttatásai. A jövő évi béren kívüli juttatásról szóló megállapodást Simicskó István miniszter írta alá az érdekvédő szervezetek vezetőivel. A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy még karácsony előtt a teljes állomány 42 ezer forint utalványt kap.

Visszaküldte az országgyűlésnek az egészségügyi törvények módosítását az államfő, amely magában foglalja a gyógyszerforgalmazásról szóló jogszabály változtatását is. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János a rendelkezés ellenőrzést érintő módosításával nem ért egyet.

Szintén visszaküldte az államfő a parlamentnek megfontolásra a budapesti Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről rendelkező törvényt. Áder János a Kövér László házelnöknek címzett levelében azzal indokolt a lépést, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével.

Közös nyilatkozatban utasították el a visegrádi országok agrárkamarái, hogy Brüsszel vidékfejlesztési forrásból kezelje a migrációs válságot. A nyilatkozatot Balatonfüreden írták alá a testületek vezetői.

Az ENSZ számításai szerint 10 éven belül 50 millió ember kelhet útra a világon amiatt, mert megszűntek az élet fenntartásához szükséges körülmények. Erről a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kőrösi Csaba elmondta: 12 millió már elindult Afrikából Európa felé.

Magyarország támogatja Macedónia uniós és NATO-csatlakozását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szkopjei tárgyalásai után hangsúlyozta: a balkáni állam stabilitásának Közép-Európa biztonsága szempontjából is nagy a jelentősége.

Tíz kategóriában 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy azok munkáját ünnepelik, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak.

Felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet szakbizottsága - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette: a módszer a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került.

Megnyílt a Mikulásgyár fő üzeme a fővárosi Ötvenhatosok terén. A szervezők a rászorulók számára felajánlott tartósélelmiszereket, tisztító és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat várják december 21-ig a gyűjtőközpontban.

A viharos szél miatt országszerte mintegy 450 helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Pest megyéből és Budapestről érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltókat az esetek nagy többségében kidőlt fákhoz, letört faágakhoz riasztották, amelyek úttestre, épületekre dőltek.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×