Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így használják föl a földárveréseken befolyt pénzt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb államkötvényt bocsát majd ki az Államadósság Kezelő Központ, illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket, így használják föl a földárveréseken befolyt pénzt – mondta Varga Mihály az InfoRádióban. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy a munkáltatók és munkaadók bérmegállapodásának teljes megvalósulása esetén az adóék a szlovákiai, valamit csehországi szintre csökkenhet.

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből származó pénzeket a kormány – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádióban azt mondta: az Államadósság Kezelő Központ ennek értelmében kevesebb államkötvényt bocsát majd ki, illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket.

A tárcavezető úgy vélte, hogy az értékesített földterületekből ebben az évben 110 milliárd forint folyik be, ezt az államadósság csökkentésére fordítják. Jövőre 155 milliárd forint érkezhet az államkasszába a földárverésekből.

Az Aréna című műsorban beszélt arról is, hogy már elkészült az előterjesztés a letelepedési kötvények ügyében. A kormány döntése jelentheti majd a kötvények megszüntetését, illetve átmeneti felfüggesztését is.

Varga Mihály szerint jó konstrukció volt a letelepedési kötvények rendszere, a várt haszon az elvártaknak megfelelően alakult, volt, összesen egymilliárd euró értékben vásároltak kötvényeket külföldiek. Az ellenzéki kritikákra reagálva azt is hangsúlyozta: semmilyen kár nem érte a magyar államot. A magyar gazdaság javuló helyzete most nem indokolja a letelepedési kötvények jelenlegi rendszerének fenntartását – tette hozzá.

A kormány számításai szerint 25-30 milliárd forint maradhat a kis- és közepes vállalkozásoknál a társasági adó jövő évi 9 százalékra csökkentése után – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kisebb cégek azzal összefüggő aggodalmaira, hogy nem tudják kigazdálkodni a minimálbéremelést, úgy vélte: ez várhatóan csak a cégek elenyésző részét érinti, mert a társasági adó mellett a járulékok is csökkennek majd. Hangsúlyozta: a bérmegállapodás alapján 2019-től egy 6 százalékos bérnövekedés esetén 2-2 százalékkal csökkenhet éves szinten a munkáltatók által fizetendő járulék, ez összességében a 15,5 százalékos járulékmérséklést is jelenthet majd a hat éves folyamatban. A következő esztendőben a változások miatt várhatóan további 40-50 ezren választják a kisadózó vállalkozások tételes adóját – vélekedett.

A munkáltatók és munkaadók megállapodására utalva arról is beszélt: a béremelések összesített értékével egy hat éves folyamatban csaknem 40 százalék reálértékű bérnövekedés valósulhat meg. Azt is hangsúlyozta: a munkáltatók és munkaadók bérmegállapodásának teljes megvalósulása esetén az adóék a szlovákiai, valamit csehországi szintre csökkenhet.