eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Férfiakat is kellene oltani a HPV-vírus ellen

Két országban már a fiúk is megkapják a HPV elleni védőoltást a lányokhoz hasonló életkorban. A humán papilloma vírusa a kutatások szerint felelős lehet a férfiaknál a fej-nyaki daganatok kialakulásáért.

A férfiaknak is fontos lenne beadatni a HPV elleni oltást, mert több ráktípus kialakulásáért felelős ez a vírus - mondta az InfoRádiónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának urológus és andrológus főorvosa.

A férfiaknál a HPV-vírus a leginkább a nemi szervet támadja – emelte ki Albert István.

„A péniszrák mellett a végbélrákok kialakulásában is nagyon jelentős szerepe van. Egyre inkább előtérbe kerül a fejnyaki daganatok, a nyelv, a mandula rosszindulatú daganatainak kialakulásában.”

Albert István hozzátette, szűrni férfiaknál is lehet.

„Ez egy egyszerű mintavétellel történik a hímvesszőről, illetve a környékéről, de akár a garatból is. De a férfiaknál még nem olyan elterjedt, sajnos, ez a szemlélet, hogy érdemes szűrni őket a különféle daganatokra, a prosztatarákon kívül.”

A férfiak HPV-szűrését andrológiai szakrendelésen vagy bőrgyógyászaton tudják elvégezni – mondta az urológus, andrológus.

„Ez egy egyszerű, nem fájdalmas, nem érzékeny, néhány másodperces vizsgálat.”

Kimutatott fertőzésre nincs gyógyszer, az immunrendszert lehet erősíteni, hogy a szervezet le tudja küzdeni és leginkább rá is kell bízni. Fontosabb a megelőzés, hogy ne is kapja el – hívta fel a figyelmet Albert István.

„Ebben jelenthet megoldást a védőoltás, ami a legtöbb magas kockázatú HPV-vírus fertőzés kialakulását meg tudja akadályozni. Már az oltások előírásaiban szerepelnek a férfiak is. Már kilenc éves kor fölött érdemes beadni, a leginkább javasolt a szexuális élet megkezdése előtt.”

Ezek az oltások több víruskomponens ellen védenek, ezért annak is érdemes beadni, aki valamelyiktől már megfertőződött – hangsúlyozta.

12 éves korban célszerű

Lehet, sőt érdemes is beadatni a fiúknak is a HPV elleni védőoltást - közölte az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György kiemelte, a lányokhoz hasonlóan a fiúkat is 12 éves korban célszerű oltatni.

A világon 2006 óta két országban támogatja az állam a lányok mellett a fiúk oltását is - mondta a Szent István Kórház nőgyógyászati osztályának osztályvezetője.

Koiss Róbert kiemelte, a kutatások szerint a nőknek még 55 éves korban is érdemes beadni a szérumot, az azonban még nem bizonyított, hogy ezzel az oltással a férfiaknál megelőzhetőek a rosszindulatú fej-nyaki daganatok, ennek igazolására 10-15 évre még szükség van.

A nőgyógyász-onkológus hozzátette, itthon a fiúk oltásáért fizetni kell. Hogy mennyit, az az oltóanyagtól és a gyermek életkorától függ. A legolcsóbb 15 ezer forint ampullánként, a legdrágább pedig mintegy 28 ezer forint oltóanyagonként. 15 éves kor alatt kettő, afölött három adagból áll az oltás.

A gyermekek szervezetének immunológiai sajátosságai indokolják azt, hogy12 éves korban két oltással is hosszú távon és magas szintű kialakul – összegezte Koiss Róbert, nőgyógyász-onkológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×