eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke - a nap hírei

A többi között a víz hatékony felhasználását sürgeti a Budapesti Víz Világtalálkozó által elfogadott záródokumentum. Mégsem lesz a szociális ágazatban országos sztrájk december 5-én.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban álló cselekvési tervet fogalmaztak meg a Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevői. Balogh Csaba külügyi államtitkár a záródokumentumot ismertetve alapvető fontosságúnak nevezte a víz hatékony felhasználását a fenntartható fejlődés és a jövő generációk szempontjából. Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke a nyilatkozat fő üzeneteként fogalmazta meg, hogy a víz a legkritikusabb természetes erőforrás, a víz összeköti a nemzeteket, a földrészeket és a térségeket. A most zárult háromnapos budapesti tanácskozáson több mint 100 országból érkeztek küldöttek.

Magyarország folyamatos erősödésével számol a következő öt évben a kormányfő. Orbán Viktor a szórványmagyarságot képviselő Magyar Diaszpóra Tanács ülésén közölte: az anyaország erősödése ad alapot egy kiváló diaszpóra-politikához. Semjén Zsolt a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a honosítás kezdete óta 920 ezerrel bővült a magyar állampolgárok száma, a ciklus végére a szám 1 millióra növekedhet. A tanácskozás zárónyilatkozata szerint Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ jön létre. Csütörtökön ülést tart a Magyar Állandó Értekezlet is.

Lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Gyárfás Tamás döntését azzal indokolta, hogy most így segíthet a legjobban a sportágban kialakult problémákon. Korábban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, majd több úszó közös nyilatkozatban szólította fel lemondásra az elnököt és a sportág teljes vezetését, mert álláspontjuk szerint csak egy új vezetés képes megújítani a magyar úszást. A sportért felelős államtitkár támogatta és tudomásul vette az úszószövetség elnökének döntését. Szabó Tünde az InfoRádióban fontosnak nevezte, hogy Gyárfás Tamás továbbra is szerepet vállaljon a nemzetközi szövetség munkájában.

Vizsgálhatja az Alkotmánybíróság, hogy sérti-e az emberi méltóságot, vagy más alapvető jogot, illetve Magyarország szuverenitását az uniós kvótarendszer. Szerdán jelent meg az erről szóló határozat. Székely László, az alapvető jogok biztosa tavaly decemberben kért alkotmányértelmezést a menekültek tömeges áthelyezésére lehetőséget adó uniós kvótarendszer miatt. A kérdéshez kapcsolódóan az Alkotmánybíróság két fő korlátot állapított meg: a közös hatáskörgyakorlás egyrészt nem sértheti Magyarország szuverenitását, másrészt nem járhat az alkotmányos önazonosság sérelmével.

Mégsem lesz a szociális ágazatban országos sztrájk december 5-én. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete megállapodott a béremelésről a kormány képviselőjével. Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet: 2018 január elsejéig két lépcsőben összességében 33 százalékos béremelés valósul meg. Hozzátette: a szakma gerincét jelentő munkakörökben már jövőre lesz béremelés. Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: fontos és vállalható kompromisszum a megállapodás.

A tervezettnél később, januárban mutatja be a Nemzeti Alaptantervet az oktatási államtitkárság - közölte a szervezet vezetője. Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: jelenleg is tart a koncepcióalkotás, amelynek része, hogy különböző követelményszinteket határoznak meg a közoktatásban, és az illetékesek szeretnének minden érintettel egyeztetni. Az iskolák állami átvételével összefüggő kritikára úgy válaszolt: az oktatási intézményeket már 2013-tól az állam tartja fenn, mivel sok önkormányzatnak ez nehézséget okozott.

A madárinfluenza megbetegedések miatt 15 ország vezetett be korlátozó intézkedést Magyarországgal szemben az élőbaromfira és a baromfihús-készítményekre. Az Európai Unióba a korlátozás alá nem vont területekről lehet szállítani. Magyarországon 4 megyét érintenek a megbetegedések. Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia. Európában Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb járványokat.

Nyolc év óta először megállapodtak a kitermelés csökkentéséről a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai. A kartellhez nem tartozó nagy kőolajkitermelő országok szintén hasonló döntést hoztak. A kartell 14 tagállama január 1-jétől napi 32 és fél millió hordóra csökkenti a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról, hogy csökkentse a piaci túlkínálatot és ezáltal támogassa az árakat.

Új ajánlatot tesz a Lufthansa a sztrájkoló pilótákat képviselő szakszervezetnek. A légitársaság kétlépcsős, 4,4 százalékos emelést és egyszeri, egyösszegű kifizetést javasolt. A béreket az idei évre 2,4 százalékkal emelné a vállalat, amelyet jövőre újabb két százalékos emelés követne. Az ajánlatot semmilyen más feltételhez nem kötötte a cég. A társaság szerint ezzel teljesülnek az érdekképviselet legfontosabb követelései. A szakszervezet legutóbb hat napra hirdetett sztrájkot, emiatt a légitársaság több mint 4.000 járatát törölte, ami 525 ezer utast érintett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×