eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jön a hideg, veszélyben a hajléktalanok

Jön a hideg, figyeljenek a hajléktalanokra és a lakásban élő egyedülállókra – kéri a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

„Arra kérnénk az utcán járó embereket, hogy próbáljanak egy kicsit jobban figyelni a körülöttük élő emberekre. Ha az utcán megyünk, vegyük észre azt, aki nem az időjárásnak megfelelően van felöltözve, egy padon ücsörög vagy fekszik, nem is mozdul nagyon. Merjünk odalépni hozzá, próbáljunk meg szóba elegyedni vele, és megbizonyosodni arról, hogy nincs olyan állapotban, ami az életét veszélyeztetheti” - tanácsolta Morva Emília, a karitatív szervezet budapesti vezetője.

Hozzátette: ha a megszólított ember elutasítja a segítségünket, ne sértődjünk meg, ne gondoljuk azt, hogy ez a harag vagy ez az elutasítás személyesen minket érint. Gondoljunk arra, hogy ez az ember nagyon régóta nehéz helyzetben van, nem könnyű az élete, ezért morcosabb vagy mérgesebb a megszokottnál.

„Mindenképp fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az élete nincs közvetlen veszélyben. Ha úgy érezzük, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül nem tudunk onnan továbbmenni, akkor ellenkezésre ellenére is hívjunk segítséget” - mondta Morva Emília.

„Ha azt látjuk, hogy rossz az egészségi állapota, akkor a 112-es segélyhívót hívjuk. Ha azt látjuk, hogy egy nagyon erős szociális problémával van dolgunk – vagyis akivel találkoztunk, lakhatásra, meleg takaróra, ennivalóra lenne szüksége, és nagy szükség lenne arra, hogy bekerüljön valamilyen intézménybe –, akkor a diszpécserszolgálatot hívjuk. Ez Budapesten a 338-41-86, ahol biztosan alaposan ki fognak bennünket kérdezni, és el kell mondanunk, hogy mi a probléma” - mondta a szervezet budapesti vezetője.

Morva Emília felhívta a figyelmet arra is, hogy nyomatékosan oda kell figyelni ilyenkor a lakásban élő idősekre is, hiszen ők is nagyon veszélyeztetettek.

„Ezért próbáljanak egy kicsit a szomszédaikra és a település szélén élő emberekre is odafigyelni. Nézzék meg, hogy füstölnek-e a kémények, vagy napközben nem ég-e a villany, amikor világos van. Ez utóbbi ugyanis azt jelezheti, hogy ha valaki azt nem kapcsolta le, nagy baj is történhetett” - figyelmeztetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×