eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

Jogi kötelessége az orvosnak a közérthető diagnózis

Jogszabály írja elő a közérthető és teljes körű betegtájékoztatást - mondta az InfoRádiónak Bősze Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az orvosi szaknyelv szakértője szerint is jogos igény, hogy a páciensek érthető, magyar nyelvű tájékoztatást kapjanak a rendelőkben.

Ahogy arról az InfoRádió beszámolt, mellrákban meghalt egy asszony, aki a leletén lévő orvosi rövidítést nem tudta értelmezni. A Kúria ötmillió forint kártérítést ítélt meg az elhunyt családjának a nem megfelelő tájékoztatás miatt. 

Bősze Péter, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint is jogszabályi kötelezettsége az orvosnak a magyar nyelvű, bárki számára érthető betegtájékoztatás a jelenleg használt, latinnal vegyes megoldás helyett.

"A középkorban a latin volt a közös nyelv egész Európában, és ebben az időben az orvostudományt is latinul tanították. Később az erősebb nemzetállamokban a nemzeti nyelvre váltottak, de ez elmaradt Magyarországon, mert elnyomott helyzetben volt a Habsburg birodalomban, és így maradt meg végül is a a hazai orvosi nyelvben a középkori latin" - mondta az orvosi szaknyelvet kutató szakember.

Szerinte nemcsak jogos igénye a betegnek a közérthető, magyar nyelvű tájékoztatás, hanem jogilag előírt kötelessége is ez az orvosnak. Minden orvosi iraton magyarul ott kell lennie minden fontos információnak, közérthetőnek kell lenniük a leleteknek, zárójelentéseknek.

"Óriási küzdelem folyik a magyar orvosi nyelv használatáért - mondta Bősze Péter. - A latin alapú egyetemi orvosképzés jó dolog, segíti az általános műveltséget, tágítja a látókört, de a jog, az előírás rá fogja kényszeríteni, sőt már többé-kevésbé rá is kényszerítette az orvostársadalmat, hogy a magyar kórisme is szerepeljen az orvosi iratokon."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×