eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Adósságaik ellenére is tartalékolnak a kórházak - lapszemle

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: akár 2-3 milliárd forintos adósságaik ellenére is tartalékolnak a kórházak. A Világgazdaság arról ír, hogy nehezen halad a banki adósságmentés, mert a többség ragaszkodik az ingatlanjához. A Portfolio arról ír, hogy a következő öt évben háromszorosára duzzadhat a használt okostelefonok piaca, köszönhetően a csereprogramoknak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: akár 2-3 milliárd forintos adósságaik ellenére is tartalékolnak a kórházak. A lap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárra hivatkozva azt írta: a kórházak készpénzállománya jelenleg összesen legalább 18 milliárd forint. A lap által megkérdezett kórházi szakértők szerint ahhoz, hogy az adósságfelhalmozás megszűnjön, az egészségügyi rendszer szerkezeti átalakítására és a támogatási rendszer reformjára lenne szükség.

A Magyar Idők összeállítást készített a Paks II beruházás eddigi történetéről, kiemelve: az Európai Bizottság összesen öt eljárásban vizsgálta, hogy volt-e joga szerződést kötni Magyarországnak Oroszországgal, ám mára az utolsó uniós akadály is elhárult a beruházás elől, lezárták a témában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben.

A Világgazdaság arról ír, hogy nehezen halad a banki adósságmentés, mert a többség ragaszkodik az ingatlanjához. Sokan elutasítják a hitelintézetek segítségét, mások túl nagy kedvezményeket akarnak elérni. A lap hangsúlyozza: sokáig nem érdemes várni, mert akikkel nem tudnak megegyezni a bankok, azoknak a hitelét felmondják, és jogi úton érvényesíthetik a kötelezésüket, esetleg követeléskezelőkre bízva a tartozás behajtását.

A Magyar Idők arról ír, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetségének adatai szerint harmadával csökkent idén nyáron a külföldi utakat szervező irodák forgalma az egy évvel korábbihoz képest a terrorcselekményekben érintett országok iránti kereslet jelentős visszaesése miatt. Főként a török, az egyiptomi és a tunéziai utazások szervezői jártak rosszul, ami meglátszik a statisztikákon is: január óta mintegy 250 irodával szűkült itthon a kiutazók piaca.

A Magyar Nemzet úgy tudja: még idén lezárulhat a budapesti II. kerületi Rózsadombon lévő egykori SZOT-szálló adásvétele. Az ingatlant vélhetően a Wáberer György vállalkozó, miniszterelnöki megbízott tulajdonában álló Rózsadomb Panoráma Kft. szeretné megvásárolni. A lap a Magyar Építész Kamara honlapján közzétett információk alapján arra következtet, hogy luxuslakások épülhetnének a "szellemhotel" meglévő szerkezetében.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: megtört az új vállalkozások túlélési arányának hosszú évekig tartó csökkenése, most már több cég éli meg ötödik születésnapját. A lap szerint a társas vállalkozások túlélési képessége a legerősebb, méret szerint pedig a kkv-ké a leggyengébb.

Gazdasági lapszemle

A Portfolio arról ír, hogy a következő öt évben háromszorosára duzzadhat a használt okostelefonok piaca, köszönhetően a csereprogramoknak. Tavaly valamivel több mint 80 millió használt okostelefon cserélt gazdát a világban, de a szakértők 2020-ra 222 milliónál is több használt okostelefon értékesítésével számolnak.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: az európai uniós beruházási hitelprogramnak köszönhetően a magyar vállalkozások visszatérítendő támogatásokhoz juthatnak. Akár 600 millió forintot is igényelhetnek, de már 1 millió forinttól is kaphatunk kölcsönt. Ez ugyan visszatérítendő támogatás, azonban a banki kamatokat és díjakat megúszva juthatnak a cégek pénzhez. A gazdasági portál azt is megmutatja, mire vehető fel ez a hitel.

A Napi.hu cikke szerint erős a konszenzus a munkaadói szervezetek körében, hogy 2017-ben 4 helyett 6 százalékos legyen a járulékcsökkentés mértéke. A mikro- és kisvállalati érdekképviseletek szerint ez azonban számukra csak a minimum kompenzáció, a kötelező bér tervezett emelése még így is súlyos terher róhat rájuk - amelyet csak áremeléssel lehet átvészelni. A gazdasági portál szerint a kiskereskedelemben a hazai láncok helyzete lehet nehezebb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×