eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Novák Katalin: szükség van a családi értékek megerősítésére

Szükség van a családi értékek megerősítésére - mondta Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az MTI-nek adott telefonos interjújában pénteken, miután részt vett a madridi Universidad CEU San Pablo magánegyetemen megrendezett nemzetközi családpolitikai konferencián.

"(...) A család, a gyerekeink szeretete, vagy a szüleinkről, nagyszüleinkről való gondoskodás (...), ezek jó ha a jelenleginél többféle fórumon, és határozottabban jelennek meg. Ez az igény fogalmazódott meg leginkább minden megszólaló részéről" - fogalmazott a szakpolitikus, aki német, francia, és spanyol, többségében civil szférában dolgozó szakemberrel közösen, egy kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg a jó és követendő családpolitikai gyakorlatokat.

Mint mondta, a közreműködőkkel ismertette a magyar kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a családi adókedvezményt, a bölcsődeépítési programot, a munka-család egyensúlyát segítő intézkedéseket, és beszélt arról a szemléletmódról is, amely azt célozza, hogy Magyarország minél inkább családbarát országgá válhasson.

"Nem abban hiszünk, hogy az individualista, az egyének jólétét, boldogulását, érdekeit előtérbe helyező megközelítés az, ami hosszú távú növekedéshez, akár gazdasági akár erkölcsi értelemben vett erősödéshez vezethet, hanem az ha erős közösségeket építünk" - mondta, hozzátéve, hogy ilyen értelemben az alapvető legfontosabb közösség, a család.

Kitért arra, hogy Magyarország majdnem kétszer annyit fordít GDP-arányosan a családtámogatásokra mint amennyit Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai átlagosan, amely szintén a családpolitika iránti elköteleződését mutatja.

"Alig van olyan kormány a világon, amely ennyire (...) a családpolitikát helyezné a kormányzás középpontjába, és ezt rendkívüli módon elismerik Spanyolországban is (...). Ez egy nagyon jó megerősítés volt, hogy ilyen nagyra értékelik a magyar kormánynak az ezen a téren tett intézkedéseit" - hangsúlyozta Novák Katalin.

A szakpolitikus elmondta: több résztvevő is kérte a magyar tapasztalatok részletesebb megosztását, hogy abból tanulva saját döntéshozóik felé javaslatokat, kéréseket fogalmazhatnak meg.

A tapasztalatcsere folytatására májusban, Budapesten is lehetőség lesz, egy nemzetközi családpolitikai konferencia keretében - mondta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×