eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Félmillióan nem is sejtik, hogy cukorbetegek

Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió azoknak a száma, akik már érintettek, de még nem tudnak róla. Az esetek döntő többsége - a kettes típusú diabétesz - megfelelő táplálkozással és életmóddal megelőzhető - hangsúlyozzák a szakemberek. Ma van a diabétesz világnapja.

A Diabétesz Világnapot – 19991 óta - minden év november 14-én, Frederick Banting, az inzulin egyik felfedezőjének születésnapján tartják. Az idei világnap központi témája a diabétesz szemészeti szövődményei.

Magyarországon évente mintegy ezer ember veszíti el a látását cukorbetegség miatt, noha az esetek többsége – megfelelő szűréssel – megelőzhető. Ehhez azonban időben diagnosztizálni és kezelni kell a betegséget. A cukorbetegség esetében ugyanis nagyon magas a látencia.

Magyarországon jelenleg több mint hétszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és körülbelül félmillió – de egyes becslések szerint akár ugyanannyi - azoknak a száma, akik már érintettek, de még nem tudnak róla.

A többségnél pedig a helytelen életmód a felelős a betegség kialakulásáért – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

A táplálkozási szakértő szerint 70-80 százalékban megelőzhető lenne a kettes típusú cukorbetegség kialakulása tudatos odafigyeléssel.

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete szerint a legfontosabb, hogy a betegséget időben diagnosztizálják, hiszen tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhetnek az érintettek, a kései diagnózis azonban súlyos szövődményekhez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×