Deutsch Tamás: beszállnánk az 5G technológia fejlesztésébe

Infostart
2016. november 14. 16:51
A gazdaság digitális átalakulása egyre több, szakterületén az átlagosnál nagyobb digitális ismerettel rendelkező munkavállalót igényel. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, két-három éven belül ezekből az emberekből százezres nagyságrendű hiány alakulhat ki.

Digitális munkaerő-programmal bővül a digitális jólét program – mondta el a területért felelős miniszterelnöki biztos, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője.

Ha nem lépünk most, ha nem segítünk minél több munkavállalót abban, hogy a ma meglévő, átlagos digitális ismeretét az átlagot nagyobb mértékben meghaladó tudássá gyarapítsa, két-három éven belül Magyarországon százezres nagyságrendű, szakképzett digitális munkaerőhiány alakulhat ki” - emelte ki Deutsch Tamás.

A program ezt a helyzetet próbálja elkerülhetővé tenni, miközben bővítik az informatikusképzést is, hiszen jelenleg erről a területről 22-25 ezer szakember hiányzik.

A digitális munkaerő program éppen ebben segít. A gazdaság digitális átalakulása egyre nagyobb számban az átlagnál nagyobb digitális szakismerettel bíró munkavállalót. Legyenek ilyen ismeretekkel rendelkező munkavállalók” - hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos beszélt arról is, 2019 után, a mobiltelefonos 5G technológia szabványosítását követően Magyarország az első államok között szeretne lenni, amelyek ezt a gyorsabb és nagyobb sávszélességű internetezésre is lehetőséget adó adatátviteli megoldást alkalmazni szeretné.

Ennek érdekében már most, 2017 elején egy olyan fejlesztési programot szeretnénk kidolgozni és végrehajtani, aminek köszönhetően a világban ma létező hat-nyolc nagy pilot kísérleti program mellé felzárkózva Magyarországon is megvalósul egy ilyen, az 5G mobiltechnológia tömeges alkalmazására vonatkozó kísérleti program. Az az elképzelésünk, hogy a Zalaegerszeg mellett épül az önvezető autó kipróbálásának lehetőségét megteremtő tesztpálya. Ebben a lokációban ezen a területen 5G technológia alkalmazására vonatkozó, világméretben érdeklődésre számot tartó, kísérleti programot hajtsunk végre.”

Így az ország akár a szabványok alakításában is részt vehet majd – mondta Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Deutsch Tamás: beszállnánk az 5G technológia fejlesztésébe
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást