eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Módosították a sporttörvényt

Elfogadta az Országgyűlés a sporttörvény módosítását, amelynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság helyett a sportállamtitkársághoz kerül az ágazat finanszírozása.

152 igen, 2 nem és 36 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a képviselők a sportirányítás és az ágazat finanszírozásának átalakításáról szóló módosítást, amely szerint a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre korlátozódik. A sportfinanszírozást, tehát az állami források tervezését, elosztását, felhasználását, elszámolását és ellenőrzését a sportért felelős államtitkárság látja el a jövőben.

Hétfői záróvitája során a szocialista Varga László a módosítást úgy kommentálta: visszatérnek az 5 évvel ezelőtti rendszerhez.

"Nem jött be a MOB alá terelt egycsatornás finanszírozás. Arra biztatom önöket, hogy ha már megvilágosodtak és visszatérnek egy öt évvel ezelőtti működési formához, akkor legyenek bátrabbak és támogassák azokat a javaslatokat is, amik az összeférhetetlenségről szóltak, arról, hogy politikusok ne foglalhassanak el szakszövetségeket, köztestületeket."

Szilágyi György a Jobbik részéről támogatta a javaslatot.

"Kidobtunk öt évet az ablakon, hiszen hiába szólatunk fel 5 évvel ezelőtt, hogy ez nem lesz így jó, aztán utána kiderült most öt év után, hogy mégiscsak nekünk volt igazunk, mert most visszaállítják az eredeti rendszert."

Az LMP-s Ikotity István úgy látta, hogy a MOB által irányított sportfinanszírozás kudarcot vallott.

"A tao-s forrásokból támogatott látvány-csapatsportágakban vagy ki sem jutottunk az olimpiára vagy nem hoztuk a ráfordított források mértékében elfogadható eredményt."

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azonban zárszavában hangsúlyozta: jó irányba halad a sportágazat, az elmúlt években több szakma- és sportfejlesztési program is elindult.

"A törvénymódosítás elfogadásával a kormány és a sportvezetés a versenysport folyamatos fejlesztésén túl az eddigieknél nagyobb hangsúlyt tud fektetni a szabadidősportra, a diák-hallgatói egyetemi sportra, fogyatékkal élők sportjának területére valamint a nem-olimpiai sportágak érdekképviseletére."

A módosítások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×